Current Affairs Quiz – June 21 2019

Current Affairs Quiz – June 21 2019

Current Affairs Quiz

 

 


1. Annu Rani won bronze at 58th Ostrava Golden Spike Athletics meet, is associated with___________.
a) Javelin
b) Discuss
c) Shot Put
d) Hurdles

Click here to view Answer
Answer a) Javelin. Bronze for India in the 58th Ostrava Golden Spike Athletics meet. Annu Rani won the women’s javelin bronze in the 58th Ostrava Golden Spike athletics meet, Croatia’s Sara Kolak took the gold and Slovenia’s Martina Ratej bagged the silver.

2. PU Chitra won gold at Folksam Grand Prix 2019, is associated with____________.
a) Relay
b) Running
c) Javelin
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Running. PU Chitra and Sreeshankar strikes Gold & Johnson wins silver at Folksam Grand Prix 2019. Asian champion PU Chitra of India won a gold medal in women’s 1500m at Folksam Grand Prix 2019.

3. According to Asian Development Bank, Which country has emerged as the fastest economy in Asia-Pacific?
a) India
b) Afghanistan
c) China
d) Bangladesh

Click here to view Answer
Answer d) Bangladesh. According to the Asian Development Bank (ADB), Bangladesh emerged as the fastest growing economy among the 45 countries of the Asia-Pacific region.

4. International Yoga Day being celebrated on____________.
a) May 20
b) May 27
c) June 03
d) June 21

Click here to view Answer
Answer d) June 21. Fifth International Yoga Day being celebrated on June 21. Nepal celebrates 5th International Day of Yoga. Government of Nepal planned to organize a yoga program in Kathmandu to celebrate the International Day of Yoga.

5. Yoga Day theme for 2019 is ______________.
a) Yoga for Climate Action
b) Yoga for Mental Disability
c) Yoga for Life
d) Yoga for Universe

Click here to view Answer
Answer a) Yoga for Climate Action.

6. Namma Kolhapuri chappals, now has a Geographical Indication (GI) tag , is associated with__________.
a) Karnataka
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Both a and b

Click here to view Answer
Answer d) Both a and b. Kolhapuris, the sturdy ethnic leather chappal (footwear) that rose from its humble rural origins to occupy high table of fashion globally, now has a Geographical Indication (GI) tag. The GI tag approval was jointly received by Karnataka and Maharashtra for making these chappals.

7. World Hydrography Day observed on ___________.
a) May 09
b) May 15
c) June 21
d) June 23

Click here to view Answer
Answer c) June 21. World Hydrography Day was adopted, in the words of the UN, with the aim of giving suitable publicity to its work at all levels and of increasing the coverage of hydrographic information on a global basis .

8. India’s first solar-powered cruise boat to be rolled out in __________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra pradesh
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer b) Kerala. A ₹3-cr. cruise boat that can carry 100 passengers is under construction at a boatyard in Aroor. The initiative comes from the State Water Transport Department (SWTD).

9. Khelo India Programme is associated with_________.
a) Sports
b) Education
c) Adults pension Scheme
d) Both a and b

Click here to view Answer
Answer a) Sports. Govt to widen the spectrum of Khelo India Programme: President Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind highlighted the importance of the government’s flagship ‘Khelo India Programme’.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment