Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 146

1) The average of the two digit numbers, which remain the same when the digits inter-change their positions, is :
a) 33
b) 44
c) 55
d) 66
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 55

2) The average score of a Cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six matches is 42, then find the average for the last four matches.
a) 33.25
b) 33.5
c) 34.25
d) 35
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 34.25

3) Of the three numbers, the first is twice the second and the second is twice the third. The average of the reciprocal of the numbers is . The numbers are :
a) 16, 8, 4
b) 20, 10, 5
c) 24, 12, 6
d) 36, 18, 9
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 24, 12, 6

4) The average temperature of the town in the first four days of a month was 58 deg-rees. The average for the second, third, fourth and fifth days was 60 deg-rees. If the temperatures of the first and fifth days were in the ratio 7 : 8, then what is the temperature on the fifth day?
a) 64 degrees
b) 62 degrees
c) 56 degrees
d) Data inadequate
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 64 deg-rees 

5) The average age of 8 men is increased by 2 years when two of them whose ages are 21 years and 23 years are replaced by two new men. The average age of the two new men is :
a) 22 years
b) 24 years
c) 28 years
d) 30 years
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 30 years

6) 10 years ago, the average age of a family of 4 members was 24 years. Two children having been born (with age difference of 2 years), the present average age of the family is the same. The present age of the youngest child is :
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 5 years
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 3 years

7) Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively, what will be the ratio of increased seats?
a) 2 : 3 : 4
b) 6 : 7 : 8
c) 6 : 8 : 9
d) Data inadequate
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 2 : 3 : 4

8) A vessel of capacity 2 litre has 25% alcohol and another vessel of capacity 6 litre had 40 alcohol. The total liquid of 8 litre was poured out in a vessel of capacity 10 litre and thus the rest part of the vessel was filled with the water. What is the new concentration of mixture?
a) 31%
b) 71%
c) 49%
d) 29%
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 29%

9) A, B and C enter into a partnership. A initially inv-ests Rs.25 lakhs and adds another Rs.10 lakhs after one year. B initially invests Rs.35 lakhs and withdraws Rs.10 lakhs after 2 years and C invests Rs.30 lakhs. In what ratio should the profits be divided at the end of 3 years?
a) 10 : 10 : 9
b) 20 : 20 : 19
c) 20 : 19 : 18
d) Data inadequate
e) None of these

Click to View Answer
Answer e) None of these

10) A and B started a busi-ness jointly. A’s investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B received Rs.4000 as profit, then their total profit is :
a) Rs.16,000
b) Rs.20,000
c) Rs.24,000
d) Rs.28,000
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) Rs.28,000

11) A, B and C started a shop by inve-sting Rs.27,000, Rs.72,000 and Rs.81,000 respectively. At the end of the year, the profits were distributed among them. If C’s share of profit be Rs.36,000, then the total profit was :
a) Rs.80,000
b) Rs.95,600
c) Rs.1,08,000
d) Rs.1,16,000
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) Rs.80,000

12) A committee of five persons is to be chosen from a group of 9 people. The probability that a certain married couple will either serve together or not at all is :
a) 4/9
b) 5/9
c) 13/18
d) Data inadequate
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 4/9

13) In how many different ways can the letters of the word ‘SOFTWARE’ be arranged in such a way that the vowels always come together?
a) 120
b) 360
c) 1440
d) 13440
e) 720

Click to View Answer
Answer a) 120

About the author

A Moorthy

Leave a Comment