Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 145

1) Seema walks 30m North. Then , she turns right and walks 30m then she turns right and walks 55m. Then, she turns left and walks 20m. Then, she again turn left and walks 25m. How many meters away is she from her original position?
a) 45m
b) 50m
c) 66m
d) 55m
e) None of The Above

Click to View Answer
Answer b) 50m

2) Rachel starts walking towards North. After walking 15m, she turns towards South and walks 20m. She then turns towards East and walks 10m. Then, again she walks 5m towards North. How far is she from her starting point and in which direction?
a) 10m, West
b) 5m, East
c) 5m, North
d) 10m, East
e) None of The Above

Click to View Answer
Answer d) 10m, East

3) A and B both are walking away from point ‘X’. A walked 3m and B walked 4m from it, then A walk 4m North of X and B walked 5m of South of A. What is the distance between them now?
a) 9.5m
b) 9m
c) 16m
d) 11.40m

Click to View Answer
Answer d) 11.40m

4) Vishal Bector goes to a shop to buy a radio costing Rs. 2568. The rate of sales tax is 7%. He sells the shopkeeper to reduce the price of the radio to such an extent that he has to pay Rs. 2568, inclusive sales tax. Find the reduction needed in the price of the radio.
a) Rs. 179.76
b) Rs. 170
c) Rs. 168
d) Rs. 169
e) None of The Above

Click to View Answer
Answer c) Rs. 168

5) Anand and Deepak started a business investing Rs.22,500 and Rs.35,000 respectively. Out of a total profit of Rs.13,800, Deepak’s share is :
a) Rs.5400
b) Rs.7200
c) Rs.8400
d) Rs.9600
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) Rs.8400

6) A, B and C enter into a partnership. A initially invests Rs.25 lakhs and adds another Rs.10 lakhs after one year. B initially invests Rs.35 lakhs and withdraws Rs.10 lakhs after 2 years and C invests Rs.30 lakhs. In what ratio should the profits be divided at the end of 3 years?
a) 10 : 10 : 9
b) 20 : 20 : 19
c) 20 : 19 : 18
d) Data inadequate
e) None of these

Click to View Answer
Answer e) None of these

7) A and B started a business jointly. A’s investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B received Rs.4000 as profit, then their total profit is :
a) Rs.16,000
b) Rs.20,000
c) Rs.24,000
d) Rs.28,000
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) Rs.28,000

8) A, B and C started a shop by investing Rs.27,000, Rs.72,000 and Rs.81,000 respectively. At the end of the year, the profits were distributed among them. If C’s share of profit be Rs.36,000, then the total profit was :
a) Rs.80,000
b) Rs.95,600
c) Rs.1,08,000
d) Rs.1,16,000
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) Rs.80,000

9) In how many different ways can the letters of the word ‘SOFTWARE’ be arranged in such a way that the vowels always come together?
a) 120
b) 360
c) 1440
d) 13440
e) 720

Click to View Answer
Answer e) 720

10) In how many different ways can the letters of the word ‘AUCTION’ be arranged in such a way that the vowels always come together?
a) 30
b) 48
c) 144
d) 576
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 576

11) In how many ways can 21 books on English and 19 books on Hindu be placed in a row on a shelf so that two books on Hindi may not be together?
a) 3990
b) 1540
c) 1995
d) 3672
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 1540

About the author

A Moorthy

Leave a Comment