Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 144

1) A started a business by investing 15000. Six months later, B joins him by investing 18000. After another six months, C joins them by investing 24000. At the end of two years they earn a profit of 13500. What is the share in B’s profit?
a) 3600
b) 4500
c) 4800
d) 3500
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 4500
A’s share : B’s share : C’s share
= 15000 × 24 : 18000 × 18 : 24000 × 12 = 10 : 9 : 8
= 4500

2) If the numerator of a fraction is increased by 250% and the denominator by 300% respectively, the resultant fraction is 7/15. What is the original fraction?
a) 4/7
b) 8/15
c) 3/10
d) 5/16
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 8/15

3) The simple interest accrued on an amount of 85000 at the end of three years is 35700. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate for the same period?
a) 37257.2
b) 39516.28
c) 40931.24
d) 41246.82
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 40931.24

4) The percentage profit earned after selling an item for 904 is the same as the percentage loss incurred after selling the item at 696. What will be the selling price of the item to get 23% profit on the cost price?
a) 970
b) 984
c) 996
d) 1012
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 984

5) How many words can be formed from the letters of the word REGULAR?
a) 1260
b) 5040
c) 2520
d) 720
e) 2880

Click to View Answer
Answer c) 2520

6) The ages of A and B are in the ratio of 2 : 5. After eight years, the ratio of their ages will be 5 : 11. What is the average of their ages?
a) 48 years
b) 50 years
c) 52 years
d) 54 years
e) 56 years

Click to View Answer
Answer e) 56 years

7) In a 30-litre mixture, the ratio of milk to water is 7 : 3. What quantity of water should be added to the mixture to make the ratio of milk to water 1 : 2?
a) 30 litres
b) 32 litres
c) 33 litres
d) 35 litres
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 33 litres

8) Anish spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining 22,500 is saved. What is Anish’s salary?
a) 40000
b) 40500
c) 45500
d) 50000
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 50000

9) If 40% of a number is 256, what is 25% of that number?
a) 260
b) 150
c) 160
d) 210
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 160

10) A number consists of two digits whose sum is eight. If 18 is subtracted from the number, the digits interchange their places. What is the number?
a) 54
b) 53
c) 35
d) 45
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 53

About the author

A Moorthy

Leave a Comment