Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 141

1) Jayesh is as much younger than Anil as he is older than Prashant. If the sum of the ages of Anil and Prashant is 48 years, what is Jayesh’s age in years?
a) 29
b) 30
c) 24
d) 25
e) 28

Click to View Answer
Answer c) 24
Let jayesh age is x years
Anil’s age = x + p (p is not equal to 0)
Prashanth’s age = x – p
Sum of the ages of prashanth and anil = 48
⇒x+p+x-p = 48
⇒ 2x = 48
⇒x = 24
Jayesh Age = 24 years.

2) A bag contains one rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 2 : 3 5. Their total value is Rs. 114. The value of 50 paise coins is:
a) Rs. 28
b) Rs. 36
c) Rs. 49
d) Rs. 72
e) Rs. 50

Click to View Answer
Answera) Rs. 28
Let ‘x’ be the rupee coin. Then 50 paise will be x/2 and 25 paise x/4.
The coins are in the ratio of 2 : 3 : 5 thus we have 2x + 3x/2 + 5x/4 = 114. Solving we get
The value of ‘x’as 24. Hence the number of 50 paise coins are 3x/2 -> 36 Rupees.

3) A tempo is insured to the extent of 4 5 of its original value. If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to Rs. 910, the original value of the tempo is:
a) Rs. 78,000
b) Rs. 78,500
c) Rs. 80,000
d) Rs. 85,000
e) Rs. 87,500

Click to View Answer
Answer e) Rs. 87,500
At 1.3% the premium amount works out to Rs 910. Hence the insured value of the tempo is
910 / 1.3 -> 700 * 100 -> 70000. This insured value is 4/5 of the original value. Hence the
Original value is 70000 x 5/4 -> Rs 87,500.

4) By selling 45 lemons for Rs. 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs. 24 to gain 20% in the transaction?
a) 19
b) 18
c) 24
d) 22
e) 23

Click to View Answer
Answer b) 18
At Rs 40/- the man loses 20%. Hence the cost price is 40 x 100/80 = Rs 50/-. Thus 45 lemons cost price is Rs 50/-. Cost of one lemon is 50/45 -> Rs 10/9.
Selling at Rs 24 gives a profit of 20%. Hence the cost price is 24* 100/120 = Rs 20/-
Since the cost of one lemon is Rs 10/9 the number of lemons to be sold for Rs 20/- will be
20 / 10/9 -> 20 x 9/10 -> 18 lemons.

5) A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and B and C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?
a) Rs. 320
b) Rs. 345
c) Rs. 355
d) Rs. 380
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) Rs. 345
A+B are to do 19/23 work. Hence C will do 1 – 19/23 -> 4/23 work.
B+C are to do 8/23 work. Hence B will be doing 8/23 – 4/23 -> 4/23 work.
So, A will be doing 19/23 – 4/23 -> 15/23 work. Thus the ratio of work done by
A : B : C :: 15 : 4 : 4. Total amount agreed for the work is Rs 529.
Thus A’s share of the money will be 529 x 15/23 -> Rs 345.

6) A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km/hr. His average speed for the entire trip is approximately :
a) 10.4 km/hr
b) 10.8 km/hr
c) 12 km/hr
d) 14 km/hr
e) 13 km/hr

Click to View Answer
Answer b) 10.8 km/hr
Time taken to travel a distance of 10 km at a speed of 12 kmph is 10/12-> 5/6 hour -> 50 minutes.
Time taken to travel a distance of 12 km at a speed of 10 kmph is 12/10-> 6/5 hours -> 1 hour 12 minutes.
Thus to total time taken to travel a distance of 22 km is 2 hours and 2 minutes -> 122 minutes.
Hence the average speed for the entire journey will be 22/122 * 60 -> 10.8 kmph.

7) From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
a) 1/19
b) 27/29
c) 35/256
d) 1/121
e) 35/121

Click to View Answer
Answer d) 1/121
There are four cards that are King. Thus the answer is arrived at 4C2/52C2

8) An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:
a) 13%
b) 10.25%
c) 15%
d) 11%
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 10.25%
Apply the formula P (1+R/100)n – P. Assume P as 100, ‘n’ as two since the interest is compounded twice in a year and R half of 10% ie 5%.

9) The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?
a) 25
b) 26
c) 27
d) 30
e) 26

Click to View Answer
Answer c) 27
three consecutive natural numbers is 21+24+27=72
And the largest among them 27

10) Find the greatest number that will divide 640, 710 and 1526 so as to leave 11, 7, 9 as remainders respectively.
a) 36
b) 37
c) 42
d) 29
e) 47

Click to View Answer
Answer b) 37
The greatest number that divides each of a, b and c leaving the same remainder in each case is H.C.F. of |a – b|, |b – c|, |c – a|.

About the author

A Moorthy

Leave a Comment