Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 138

In class of 84 students the boys and girls are in the ratio 5 : 7 respectively. Among the girls 7 can speak Hindi and English. 50 per cent of total students can speak only Hindi. The ratio between the number of students speaking only Hindi and only English is 21: 16 respectively. The ratio between the number of boys and girls speaking English only is 3: 5.

1) What is the number of boys who speak both the languages?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 2
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 3

2) What is the total number of girls who speak English only?
a) 12
b) 20
c) 22
d) Cannot be determined
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 20

3) What is the ratio between the number of boys and girls respectively who speak Hindi only?
a) 10 : 11
b) 11 : 10
c) 2 : 5
d) Cannot be determined
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 10 : 11

4) How many girls can speak Hindi?
a) 29
b) 22
c) 27
d) 23
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 29

5) What is the ratio between the number of boys and girls respectively who speak both languages?
a) 3: 5
b) 3: 7
c) 5: 8
d) 5: 7
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 3: 7

6) 3, 10, 32, 100, ?
a) 345
b) 460
c) 308
d) 440
e) None of these

Click to View Answer
Answer c) 308

7) 5, 3, 4, ?, 38
a) 8.5
b) 6
c) 7.5
d) 8
e) None of these

Click to View Answer
Answer e) None of these

8) 5, 6, ?, 57, 244
a) 21
b) 16
c) 17
d) 15
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 16

9) 3,10, 21, ?, 51
a) 34
b) 32
c) 33
d) 37
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 34

10) 5, 11, ?, 55, 117
a) 21
b) 27
c) 23
d) 25
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 25

About the author

A Moorthy

Leave a Comment