Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 137

1) A man sold a wristwatch for Rs. 2,400 at a loss of twenty five percent. At what rate should he have sold the wristwatch to earn a profit of twenty five percent?
a) Rs. 3,600
b) Rs. 4,000
c) Rs. 3,500
d) Rs. 3,800
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) Rs. 4,000

2) The average of five numbers is 56. If the average of first four numbers is 54. What is the value of the fifth number?
a) 68
b) 72
c) 56
d) 64
e) None of these

Click to View Answer
Answer d) 64

3) If a number is added to seven-ninth of thirty five percent of 900, the value so obtained is 325. What is the number?
a) 60
b) 120
c) 90
d) 180
e) None of these

Click to View Answer
Answer e) None of these

4) The ratio between the three angles of a quadrilateral is 1: 4: 5 respectively. The value of the fourth angle of the quadrilateral is 60˚. What is the difference between the value of the largest and the smallest angles of the quadrilateral?
a) 120˚
b) 90˚
c) 110˚
d) 100˚
e) None of these

Click to View Answer
Answer a) 120˚

5) What least number should be subtracted from 1740, so that it will be completely divisible by 88?
a) 156
b) 68
c) 58
d) 146
e) None of these

Click to View Answer
Answer b) 68

The following table shows the number of new employees added to different categories of employees in a company and also the number of employees from these categories who left the company every year since the foundation of the Company in 1995.

Year
ManagersTechniciansOperatorsAccount-antsPeons
NewLeftNewLeftNewLeftNewLeftNewLeft
199576012008801160820
199628012027212025610420010018496
19971799224012824012022410415288
199814888236962081002489619680
19991607225610019211227288224120
20001939628811224814426092200104

6) What is the difference between the total number of Technicians added to the Company and the total number of Accoun-tants added to the Company during the years 1996 to 2000?
a) 128
b) 112
c) 96
d) 88

Click to View Answer
Answer d) 88

7) What was the total number of Peons working in the Company in the year 1999?
a) 1312
b) 1192
c) 1088
d) 968

Click to View Answer
Answer b) 1192

8) For which of the following categories the percentage increase in the number of employees working in the Company from 1995 to 2000 was the maximum?
a) Managers
b) Technicians
c) Operators
d) Accoun-tants

Click to View Answer
Answer a) Managers

9) What is the pooled average of the total number of employees of all categories in the year 1997?
a) 1325
b) 1195
c) 1265
d) 1235

Click to View Answer
Answer b) 1195

10) During the period between 1995 and 2000, the total number of Operators who left the Company is what percent of total number of Operators who joined the Company?
a) 19%
b) 21%
c) 27%
d) 29%

Click to View Answer
Answer d) 29%

About the author

A Moorthy

Leave a Comment