Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | IBPS – Set 122

Study the following bar chart and answer the questions carefully.

Sales Turnover of 5 Companies (in Rs. crores)

1) What is the percentage change in the overall sales turnover of the five companies together between 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?
a) 17.21 %
b) 14.68 %
c) 12.67 %
d) 21.24 %

Click to View Answer
Answer b) 14.68 %
The required answer is
100 – percentage value of the fraction (Absolute change/first year’s value).

2) What is the absolute change in overall sales turnover of the five companies together between 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?
a) 712.43
b) 142.48
c) 683.53
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) 712.43
Absolute value of the difference between the sum of the turnover of the five companies for 2001 – 2002 and 2002 – 2003.

3) Which of the companies shows the maximum percentage difference in sales turnover between the two years ?
a) Honda
b) GM
c) Hyundai
d) Maruti

Click to View Answer
Answer c) Hyundai
Hyundai with 25.25 % is marginally higher than Honda with 24.5 %.

4) What should have been the sales turnover of GM in 2002 – 2003 to have shown an excess of the same quantum over 2001 – 2002 as shown by the sales turnover of Maruti ?
a) 953.76
b) 963.76
c) 952.76
d) 962.76

Click to View Answer
Answer d) 962.76
GM should have increased its sales turnover by Rs.49.13 crore. Hence, the answer is 913.63 + 49.13 = 962.76.

5) What is the approximate difference between the average sales turnover of all the companies put together between the years 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?
a) 133.45
b) 142.48
c) 117.6
d) None of these

Click to View Answer
Answer b) 142.48
Difference between the sum of the two years divided by 5.

The following bar chart shows the trends of foreign direct investments(FDI) into India from all over the world.

Trends of FDI in India

6) What was the ratio of investment in 1997 over the investment in 1992 ?
a) 5.50
b) 5.36
c) 5.64
d) 5.75

Click to View Answer
Answer a) 5.50
The 1997 figure of investment as a factor of 1992 investment = (31.36/5.70) = 5.50

7) What was absolute difference in the FDI to India in between 1996 and 1997 ?
a) 7.29
b) 7.13
c) 8.13
d) None of these

Click to View Answer
Answer b) 7.13
The difference in investments over 1996-1997 was
31.36 – 24.23 = € 7.13 millions.

8) If India FDI from OPEC countries was proportionately the same in 1992 and 1997 as the total FDI from all over the world and if the FDI in 1992 from the OPEC countries was Euro 2 million. What was the amount of FDI from the OPEC countries in 1997 ?
a) 11
b) 10.72
c) 11.28
d) 11.5

Click to View Answer
Answer a) 11
Let x be the FDI in 1997.
Then: (2/5.7) = (x/31.36)
x = (2/5.7) x 31.36
x = 11

9) Which year exhibited the highest growth in FDI in India over the period shown ?
a) 1993
b) 1994
c) 1995
d) 1996

Click to View Answer
Answer d) 1996
It can be seen that the FDI in 1996 more than doubles over that of 1995. No other year is close to that rate of growth.

10) What was India’s total FDI for the period shown in the figure ?
a) 93.82
b) 93.22
c) 93.19
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) 93.82
Total FDI investment in the figure shown is = 5.7 + 10.15 + 12.16 + 10.22 + 24.23 + 31.36 = 93.82 billion.

About the author

A Moorthy

Leave a Comment