# Quantitative Aptitude Quiz for IBPS | SBI – Set 215

1)Seven men, five women and eight children were given as assignment of distributing 2000 books to students in a school over a period of three days. All of them distributed books on the first day. One of the second day two women and three children remained absent and on the third day three men and five children remained absent. If the ratio of the number of books distributed in a day by a man, a woman and a child was 5 : 4 : 2 respectively, a total of approximately how many books were distributed on the second day?
a) 1000
b) 800
c) 650
d) 900
e) Cannot be determined

Sol. Let the books distributed by man, a woman and a child be 5x, 4x and 2x respectively.
∴ No. of books distributed in 1st day
= 7×5x+5×4x+8×2x=71x
No. of books distributed in 1Ind day
=7×5x+3×4x+5×2x=57x
And no. of books distributed in IIIrd day
=4×5x+5×4x+3×2x=46x
71x + 57x + 46x = 2000, x = 2000/174
57x=2000/174×57=650 (Approx.)

2)A bag contains one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio 2 : 3 : 5. Their total value is Rs. 114. The value of 50-paise coins is?
a) Rs. 24
b) Rs. 36
c) Rs. 48
d) Rs. 72
e) None of these

Sol. Let the number of one-rupee coins, 50-paise coins and 25-paise coins be 2k, 3k and 5k, respectively.
∴ 2k × 1 + 3k × 0.50 + 5k × 0.25 = 114
⇒ 2k + 1.50k + 1.25k = 114
⇒ 4.75k = 114
⇒ k = 24.
50 paise value = 1.5x = 1.5*24 = 36

3) Determine the ratio of the number of people having characteristic X to the number of people having characteristic Y in a population of 100 subjects from the following table?
Having X and Y – 10
Having X but not Y – 30
Having Y but not X – 20
Having neither X nor Y – 40
a) 4 : 3
b) 3 : 2
c) 1 : 2
d) 2 : 3
e) None of these

Sol. Number of people having characteristic X
= 10 + 30 = 40
Number of people having characteristic Y
= 10 + 20 = 30
Required ratio = 40 : 30 = 4 : 3

4)he students in three classes are in the ratio 4 : 6 : 9. If 12 students are increased in each class, the ratio changes to 7 : 9 : 12. Then the total number of students in the three classes before the increase is?
a) 95
b) 76
c) 100
d) 114
e) None of these

Sol. Let the original number of students be 4x, 6x and 9x.
Now, according to the question,
(4x + 12)/(6x + 12)=7/9
⇒ 42x + 84 = 36x + 108
⇒ 42x – 36x = 108 – 84
⇒ 6x = 24
⇒ x = 4
∴ Required number of students = 4x + 6x + 9x = 19x = 19 × 4 = 76

5)A certain amount was to be distributed among A, B and C in the ratio 2 : 3 : 4, but was erroneously distributed in the ratio 7 : 2 : 5. As a result of this, B received Rs. 40 less. What is the actual amount?
a) Rs. 210
b) Rs. 270
c) Rs. 230
d) Rs. 280
e) None of these 6)The seller marked the price of the item D same at its Cost price. Find the profit/loss percentage on item D?
a)10% Loss
b)20% Loss
c)10% Profit
d)20% Profit
e)Data insufficient

CP = MP = 350
SP = 350 * 90/100 = 315
Loss% = (350 – 315)/350 * 100 = 10%

7)The Cost price of item A is same as the cost price of item B. If the seller decides to mark the price 7% more than the Cost price, then how much discount should he offer so that he makes no profit or loss on selling the item?
a)6.54%
b)5.54%
c)6.14%
d)5.64%
e)Data insufficient

Let the discount offered be ‘x’ %
MP = 107/100 * 100 = 107
SP is same as CP,
100 = 107/100 * (100 – x)
100 – x = 93.45
x = 6.54%

8)What is the Cost price of item C?
a)Rs 100
b)Rs 120
c)Rs 150
d)Rs 200
e)Data insufficient

SP = 220 * 80/100 = 176
CP = 176 * 100 / (100+17.34)
CP = 150

9)The seller marks the price of item E double the cost price. What is the percentage profit/loss he will make on the item?
a)25% Profit
b)100% Profit
c)25% Loss
d)No Profit No Loss
e)50% Profit

SP = 620 * 75/100 = 465
CP = MP/2 = 620/2 = 310
% Profit = (465 – 310)/310 * 100 = 50%

10)What is the average of Cost price of the five items?
a)Rs 150
b)Rs 178
c)Rs 220
d)Rs 232
e)Rs 202

Average = (100+100+150+350+310)/5=202 Rs