# Quantitative Aptitude Quiz for IBPS | SBI – Set 210

1)A, B and C jointly start a business venture with a agreement that A would invest Rs. 13,000 for 6 months, B, Rs. 16,800 for 5 months and C, Rs. 20,000 for 3 months. A wants to be the working member for which he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 14800 Calculate the share of B in the profit?
A)Rs 6000
B)Rs 5320
C)Rs 7800
D)Rs 5840
E)None of these

For managing, A receives = 5% of Rs. 14800 = Rs. 740.
Balance = Rs. (14800 – 740) = Rs. 14060
Ratio of their investments = (13000 x 6) : (16,800 x 5) : (20000 x 3)
= 78000 : 84000 : 60000 = 13 : 14 : 10
B’s share = Rs.14060 x 14/37 = 5320

2)Anuj, kamlesh and Vinni invested Rs. 16000, Rs. 8000 and Rs. 16000 respectively to open a business. Anuj left after 6 months. If after 8 months, there was a gain of Rs. 8010, then What will be the share of kamalesh?
A)1780
B)1635
C)1680
D)1800
E)None of these

Explanation –
Anuj : Kamalesh : Vinni = (16000 x 6) : (8000 x 8) : (16000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4.
Kamal’s share = Rs.8010 x 2/9
= Rs. 1780.

3)partners P, Q, R start a business. Twice P’s capital is equal to thrice Q’s capital and Q’s capital is four times R’s capital. Out of a total profit of Rs. 16,500 at the end of the year, Q’ share is?
A)2000
B)4000
C)5000
D)6000
E)None of these

Explanation – Let R = a. Then, Q = 4a and 2P = 3 x 4a = 12a or P = 6a.
∴ P : Q : R = 6a : 4a : a = 6 : 4 : 1.
So, Q’s capital = Rs. [16500 x 4/11] = Rs. 6000

4)A, B, C hired a car for Rs. 1040 and used it for 7,8 and 11 hours respectively. Hire charges paid by B were?
A)160
B)180
C)220
D)225
E)None of these

A : B : C = 7 : 8 : 11.
Hire charges paid by B = Rs. [1040 x 8/26] = Rs.320

5)shikha started a business investing Rs. 50,000 in 1999, In 2000, she invested an additional amount of Rs. 20,000 and Raju joined him with an amount of Rs. 70,000. In 2001, Shikha invested another additional amount of Rs. 20,000 and Jolly joined them with an amount of Rs. 70,000. What will be Raju’s share in the profit of Rs. 300,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1999?
A)Rs Rs. 250,000.
B)Rs Rs. 120,000.
C)Rs Rs. 100,000.
D)Rs Rs. 150,000.
E)None of these

Shikha : Raju : Jolly
= (50000 x 12 + 70000 x 12 + 90000 x 12) : (70000 x 24) : (70000 x 12)
= 2520000 : 1680000 : 840000 = 3 : 2 : 1
Raju’s share = Rs.300,000 x 2/6 = Rs. 100,000.

(6-10)In the following graph the number of laptops manufactured by six different companies in the years 2014 and 2015 has been given. Read the graph carefully and answer the following questions.

Number of laptops(in thousand) manufactured by six different companies. 6)The respective ratio between the number of laptops manufactured by Lenovo in 2015 and that by Acer in 2014 is?
A)7:8
B)8:7
C)6:7
D)7:6

manufactured by Lenovo in 2015 : manufactured by Acer in 2014
40000:35000 = 8:7

7)What is the average number of laptops (in thousand) manufactured by all the companies taken together in 2015?
A)22.5
B)23.5
C)24.5
D)25.5
Average = [25 + 15 + 10 + 15 + 40 + 30]/6 = 22.5

8)What is the % decrease in production of laptops by HP in 2015 in comparison to that in 2014?
A)75%
B)60%
C)65%
D)70%

HP in 2014 = 25
HP in 2015 = 10
% decrease = [(25-10)/25]*100 = 60%

9)The difference between the number of laptops manufactured by Apple Lenovo and Samsung in 2015 and that by Dell, HP and Acer in 2014 is?
A)5 thousand
B)15 thousand
C)25 thousand
D)20 thousand

laptops manufactured by Apple Lenovo and Samsung in 2015 = 15 + 40 + 25 = 80 thousand
laptops manufactured by Dell, HP and Acer in 2014 = 15 + 25 + 35 = 75 thousand
Difference = 5 thousand

10)What is the total number of laptops (in thousand) manufactured by all the companies taken together in 2014?
A)100 thousand
B)120 thousand
C)130 thousand
D)140 thousand

Sum = 15 + 5 + 25 + 35 + 25 + 15 = 120 thousand