**Direction (1-5): **Study the given graphs to answer the questions.

Production of wheat in different countries

**Total Production = 50 lakh Tonnes**

Production: Scientific Vs Conventional Methods in Percentage

**1. What is the difference between the production by scientific method and conventional method in Indonesia?**

a) 2.3 lakh tonnes

b)2.8 lakh tones

c) 2.5 lakh tonnes

d) 3 lakh tones

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: a) 2.3 lakh tonnes

Production In Indonesia = 50 x 10/100 = 5 lakh tones

Difference= 5 x (73 – 27) /100 = 2.3 lakh tones

**2. What is the average production of wheat by scientific method for all the countries?**

a) 3.1 lakh tonnes

b) 4.24 lakh tones

c) 2.6 lakh tonnes

d) 3.07 lakh tones

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: b) 4.24 lakh tones

Production of wheat by scientific method in

India= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones

Japan = 50 x (20/100) x (78/100) = 7.8 lakh tones

China= 50 x (22/100) x (70/100) = 7.7 lakh tones

Bangladesh= 50 x (8/100) x (20/100) = 0.8 lakh tones

Pakistan= 50 x (9/100) x (66/100) = 2.97 lakh tones

Indonesia= 50 x (10/100) x (73/100) = 3,65 lakh tones

Sri Lanka= 50 x (13/100) x (60/100) = 3.9 lakh tones

So Avrg = (2.88 + 7.8 + 7.7 + 0.8 + 2.97 + 3.65 + 3.9)/7 = 4.24 lakh tones

**3. What is the ratio of production by conventional method in Pakistan to that by scientific method in Japan?**

a) 9/40

b) 99/260

c) 51/260

d) 48/77

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: c) 51/260

Production by conventional method in Pakistan = 50 x (9/100) x (34/100) = 1.53 lakh tones

Production by scientific method in Japan= 7.8 lakh tones

Required ratio= 1.53 : 7.8 = 51 : 260

**4. The production of wheat in Sri Lanka by Conventional method is approximately how many times the production in India by scientific method?**

a) 1.2

b) 1.5

c) 0.9

d) 2.1

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: c) 0.9

Production of wheat in Sri Lanka by Conventional method= 50 x (13/100) x (40/100) = 2.6 lakh tones

Production in India by scientific method= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones

According to question, 2.88 X x = 2.6

x = 2.6/2.88 = 0.9 times

**5. The production of wheat in India by Scientific method is approximately how many times the production in Pakistan by Conventional method?**

a) 2.88

b) 2.07

c) 2.61

d) 0.81

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: e) None of these

Production of wheat in India by Scientific method= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones

Production in Pakistan by Conventional method=50 x (9/100) x (34/100) = 1.53 lakh tones

According to question = 2.88/1.53 = 1.88 times

**Direction (6-10): **Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

Profit earned by three companies over the years (in Rs crores)

**6. For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?**

a) 1995 and 1998

b) 1996 and 1998

c) 1997 and 1998

d) 1995 and 1996

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: d) 1995 and 1996

Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:

In 1993 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.

In 1994 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.

In 1995 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.

In 1996 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.

In 1997 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.

In 1998 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.

In 1999 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.

Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during theyears 1995 and 1996.

**7. Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?**

a) 87.12 %

b) 89.64 %

c) 91.21 %

d) 93.33 %

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: d) 93.33%

1. The amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.

2. The amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.

3. The amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period

=(1/7)* (80 + 40 + 60 + 60 + 80 + 100 + 140) =560/7= 80.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Z during the given period

=1/7* (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100) =600/7

Required percentage {80/(600/7) x 100}= % 93.33%.

**8. In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?**

a) 1994

b) 1995

c) 1996

d) 1997

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: c) 1996

The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are:

In 1993 = Rs. (80 – 30) crores = Rs. 50 crores.

In 1994 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1995 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1996 = Rs. (70 – 60) crores = Rs. 10 crores.

In 1997 = Rs. (100 – 80) crores = Rs. 20 crores.

In 1998 = Rs. (100 – 50) crores = Rs. 50 crores.

In 1999 = Rs. (140 – 120) crores = Rs. 20 crores.

Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

**9. What was the difference between the average exports of the three Companies in 1993 andthe average exports in 1998?**

a) Rs. 15.33 crores

b) Rs. 18.67 crores

c) Rs. 20 crores

d) Rs. 22.17 crores

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: c) Rs. 20 crores

Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993

= Rs. (1/3) *(30 + 80 + 60) crores = Rs. 170/3 crores

Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1998

= Rs.(1/3)*(50 + 100 + 80) crores = Rs.230/3 crores.

Difference = Rs.60/3 crores

= Rs. 20 crores.

**10. In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the averageannual exports over the given years?**

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

e) None of these

Click here to View Answer

Ans: c) 4

Average annual exports of Company Z during the given period

=(1/7)* (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)

= Rs.

(600/7)crores

= Rs. 85.71 crores.

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999,i.e., during 4 of the given years.