# Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO | LIC AAO | IBPS | RBI – Set 95

1. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%
a) Rs 8.81
b) Rs 9.81
c) Rs 10.81
d) Rs 11.81
e) None of these

Ans: d) Rs 11.81
85 : 9 = 105 : x,
x= (9 × 105/85) = Rs 11.81

2. In terms of percentage profit, which among following the best transaction.
a) C.P. 36, Profit 17
b) C.P. 50, Profit 24
c) C.P. 40, Profit 19
d) C.P. 60, Profit 29
e) None of these

Ans: d) C.P. 60, Profit 29

3. 8, 12, 21,37,62,98 ?
a) 98
b) 238
c) 240
d) 206
e) None of these

Ans: e) None of these
8+2^2 = 12
12+3^2 = 21
21 + 4^2 = 37
37 + 5^2 = 62
62 + 6^2 = 98
98 + 7^2 = 147

4. 3, 7, 19, 39, 67, ?
a) 107
b) 113
c) 109
d) 103
e) None of these

Ans: d) 103
3 + 4 = 7
7 +12 = 19
19+20=39
39+28=67
67+36=103

5. 8.5% of 160 – 0.42% of 750 = ?
a) 11.45
b) 12.45
c) 13.45
d) 9.45
e) 10.45

Ans: e) 10.45
X = 8.5/100 * 160 – 0.42/100 * 750
= 13.6 – 3.15 = 10.45

Directions:- (6-10)The following line graph gives the percentage of the number of candidates who qualified an examination out of the total number of candidates who appeared for the examination over a period of seven years from 2003 to 2009.

Percentage of Candidates Qualified to Appeared in an Examination Over the Years

6. If the number of students appeared in the examination in 2004 and 2005 were in the ratio 2 : 3, then find the ratio of qualified students from these years?
a) 2 : 3
b) 5 : 6
c) 4 : 5
d) 8 : 15
e) None of these

Ans:e) None of these
Required ratio = 50% of 2 : 60% of 3 = 5 : 9

7. In which pair of years was the number of candidates qualified the same?
a) 2004 and 2006
b) 2004 and 2009
c) 2007 and 2008
d) 2006 and 2007

8. If the number of candidates qualified in 2007 was 5800, what was the number of candidates appeared in 2007?
a) 7520
b) 7250
c) 7500
d) 72500
e) cannot be determined

Ans: b) 7250
Required number = 5800/0.8 = 7250

9. If the total number of candidates appeared in 2005 and 2006 together was 42400, then the total number of candidates qualified in these two years together was?
a) 34700
b) 32100
c) 31500
d) 35200

10. The total number of candidates qualified in 2008 and 2009 together was 6600 and the number of candidates appeared in 2008 was 5100. What was the number of candidates appeared in 2009?
a) 4000
b) 4850
c) 4200
d) 4150
e) None of these

Ans: c) 4200
Let the number of candidates appeared in 2009 was x. Then
80% of 5100 + 60% of x = 6600
x = 4200