General Knowledge Quiz – Set Eighteen

History Quiz

1. Whose name is associated with abolition of Sati Pratha
a) Iswar Chandra Vidyasagar
b) Rabindranath Tagore
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Swamy Vivekanand

View Answer
Answer c) Raja Ram Mohan Roy

2. Young Bengal Movement is associated with
a) Henry Vivan Derozio
b) Raja Ram Mohan Roy
c) R.C Majumdar
d) A.K. Dutt

View Answer
Answer c) R.C  Majumdar

3. The Revolt of 1857 started from
a) Delhi
b) Barrakpur
c) Meerut
d) Kanpur

View Answer
Answer a) Meerut

4. The first sepoy who refused to use the greased cartridge and killed an Adjutant was
a) Mangal Pandey
b) Shiv Ram
c) Hardev
a) Abdul Rahim

View Answer
Answer c) Mangal pandey

5. ‘Battle of Plassey’ was fought in the year
a) 1764
b) 1757
c) 1761
d) 1758

View Answer
Answer a) 1757

6. ‘Battle of Buxar’ was fought in the year
a) 1761
b) 1762
c) 1763
d) 1764

View Answer
Answer b) 1764

7. Who, out of the following was an extremist
a) Mahatma Gandhi
b) G.K. Gokhale
c) Dadabhai Naoraji
d) Bal Gangadhar Tilak

View Answer
Answer d) Bal Gangadhar Tilak

8. The Indian National Congress was formed in the year
a) 1854
b) 1886
c) 1885
d) 1887

View Answer
Answer c) 1885

9. Whose name is associated with the formation of Indian National Congress
a) A.O. Hume
b) Dalhousie
c) William Bentick
d) Lord Rippon

View Answer
Answer a) A.O Hume

10. First President of Indian National Congress was
a) Dadabhai Naroaji
b) W.C.Bannerji
c) Surendranath Benanerji
d) Anand Mohan Bose

View Answer
Answer b) W.C.Bannerji

About the author

A Moorthy

Leave a Comment