General Knowledge Quiz – Set Nine

1. Who was the first Governor General of India?
a) William Bentick
b) Dalhousie
c) Hastings
d) Curzon

View Answer
Answer a) William Bentick

2. Who was the first Viceroy of India?
a) Lord Auckland
b) Lord Canning
c) Lord Hardinge
d) Sir Charles Metcalf

View Answer
Answer b) Lord Canning

3. In 1911, Capital was shifted from Calcutta to
a) Nagpur
b) Bombay
c) Delhi
d) Shimla

View Answer
Answer c) Delhi

4. Who repealed Vernacular Press Act
a) Lord Wavell
b) Lord Mount Batten
c) Lord Willingdon
d) Lord Irwin

View Answer
Answer a) Lord Wavell

5. Under whose regime Jallian Wala Bagh massacre occured?
a) Lord Minto
b) Lord Chelmsford
c) Lord Irwin
d) Lord Duffrin

View Answer
Answer c) Lord Chelmsford

6. Who constructed Victoria memorial in Calcutta?
a) Lord Irwin
b) Lord Auckland
c) Lord Curzon
d) Lord Rippon

View Answer
Answer c) Lord Curzon

7. Who was most hated Viceroy?
a) Lord Lytton
b) Lord Rippon
c) Lord Minto
d) None of the above

View Answer
Answer a) Lord Lytton

8. Who abandoned Sathi Pratha in 1829?
a) Lord William Bentick
b) Lord Amherst
c) Lord Hastings
d) Lord Minto

View Answer
Answer a) Lord William Bentick

9. Under whose regime Quit India Movement was launched?
a) Lord Mount Batten
b) Lord Wavell
c) Lord Linlithgow
d) Lord Reading

View Answer
Answer c) Lord Lintlithgow

10. Who was declared Kaiser-I-Hind?
a) The queen of England
b) Lord Mountbatten
c) Mahatma Gandhi
d) None of the above

View Answer
Answer a) The Queen of England

About the author

A Moorthy

Leave a Comment