Latest Current Affairs – May 14 2018

Latest Current Affairs – May 14 2018

1. Which Union Minister has allotted the additional charge of the Finance Ministry?
a) Smriti Irani
b) Suresh Prabhu
c) Rajnath Singh
d) Piyush Goyal

Click here to view Answer
Answer d) Piyush Goyal. In a Cabinet reshuffle, Railways Minister Piyush Goyal was allotted the additional charge of the Finance Ministry while Arun Jaitley recovers from a kidney transplant.

2. According to RTI, Modi-led govt spent _________ crore on publicity since 2014.
a) 3200 crore
b) 4300 crore
c) 4800 crore
d) 5100 crore

Click here to view Answer
Answer b) 4300 crore. The PM Narendra Modi-led NDA government has spent over ₹4,300 crore on advertisements and publicity since 2014, according to an RTI response.

3. Who has become the oldest world number one male tennis player?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Andre Agassi
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Roger Federer. Roger Federer has become the oldest world number one male tennis player for the second time in his career, despite not playing a match since March.

4. Who has became the fastest climber to scale the highest peaks on seven continents?
a) Christopher Sam
b) Stephen Ling
c) Steve Plain
d) Andrew Jaz

Click here to view Answer
Answer c) Steve Plain. Australian Steve Plain became the fastest climber to scale the highest peaks on seven continents, taking 117 days, after he scaled Mount Everest, according to his expedition company in Nepal.

5. Who has become the first female Bishop of London?
a) Sarah Mullally
b) Sherin Sam
c) Rachel Treweek
d) Libby Lane

Click here to view Answer
Answer a) Sarah Mullally. Sarah Mullally became the first female Bishop of London at a service held at St Paul’s Cathedral. The 56-year-old, who worked with the National Health Service (NHS) for over 35 years, now holds the third most senior position in the Church of England.

6. eNAM in this ‘A’ represents________.
a) Association
b) Agriculture
c) Army
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Agriculture. The government will link additional 200 wholesale mandis to the online trading platform eNAM this fiscal and also encourage inter-mandi transactions. At present, 585 regulated mandis in 14 states are linked with the electronic National Agriculture Market (eNAM) launched in April 2016.

7. UNDP to set up skill development centre in ___________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer d) Hyderabad. Aimed at empowering vulnerable and marginalized women by imparting skills training, the United Nations Development Programme (UNDP) announced to set up a skill development center at ‘Bharosa,’ an integrated support center for distressed women and children in Hyderabad.

8. Which country will host 2018 BIMSTEC summit?
a) India
b) Russia
c) Bhutan
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer d) Nepal. Nepal’s Prime Minister KP Sharma Oli announced to host the 2018 Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) summit.

9. Indigenous ammunition project is related to___________.
a) Indian Navy
b) Air Force
c) Indian Army
d) Indian Railway

Click here to view Answer
Answer c) Indian Army. After years of deliberations, the Army has finalised a mega Rs 15,000-crore project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously to overcome long delays in imports and address the problem of a dwindling stockpile.

10. Type 001A is associated with which country?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) USA

Click here to view Answer
Answer b) China. China’s first domestically manufactured aircraft carrier started sea trials, a landmark in Beijing’s ambitious plans to modernise its navy as the Asian giant presses its claims in disputed regional waters. The carrier, known only as “Type 001A”, set out for the trials from a port in northeastern China.

11. According to report, Which country has world’s largest remittance-receiving country in 2017?
a) USA
b) India
c) China
d) Russia

Click here to view Answer
Answer b) India. India was the largest remittance-receiving country in the world, with migrant workers from the country sending home $69 billion in 2017, according to a report which said remittances to the Asia-Pacific region amounted to $256 billion last year.

12. Which singer has honoured with Swara Mauli Award?
a) Shreya Ghosal
b) P.Suseela
c) Chithra
d) Lata Mangeshkar

Click here to view Answer
Answer d) Lata Mangeshkar. Melody queen Lata Mangeshkar was honored with the Swara Mauli title by spiritual guru Vidya Narasimha Bharati Swami. Mangeshkar, 88, was conferred with the award at her residence in Mumbai.

13. BPay is launched by which Bank?
a) Fino Payments Bank
b) Equitas Bank
c) HDFC
d) IDBI

Click here to view Answer
Answer a) Fino Payments Bank. Fino Payments Bank launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Fino had launched its mobile banking app BPay in 2017.

14. Balkavi Bairagi is passed away at 87, is associated with___________.
a) Lyricist
b) Poet
c) Politician
d) All the above

Click here to view Answer
Answer d) All the above. Noted Hindi film lyricist, Nandram Das Bairagi, popularly known as Balkavi Bairagi, passed away in his sleep. Bairagi, a Lok Sabha member between 1984 and 1989 and also a former Rajya Sabha MP. He was 87. He wrote several Hindi poems, among which, “Jhar gaye paat, bisar gayi tehni” is considered a gem by many Hindi poets.

15. Anne V. Coates Passea away at 92, is associated with________.
a) Politician
b) Cinema
c) Scientist
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Cinema. British film editor Anne V. Coates, who won an Oscar for David Lean’s epic film Lawrence of Arabia passed away. She was 92. She also received an Academy Honorary Award, known as a Lifetime Achievement Oscar, in November 2016 by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

16. IMD in this ‘M’represents__________.
a) Member
b) Meteorological
c) Monumental
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Meteorological. The Meteorological Department will add 30 doppler radars in the next two-three years across the country, of which several will be in the northeast. A doppler radar are a tool to provide precise information about thunderstorms, dust storms, hailstorms, rainfall and wind patterns.

Leave a Comment