General Knowledge Quiz – Set Twenty Two

Geography Quiz

1. A Plant which revolves very slowly around the sun is
a) Mercury
b) Pluto
c) Venus
d) Saturn

View Answer
Answer b) Pluto

2. The Planet nearest to the sun is
a) Mars
b) Mercury
c) Venus
d) Saturn

View Answer
Answer b) Mercury

3. Tides in the ocean occurs due to
a) the attraction of the moon
b) the attraction of the sun
c) both of the above
d) spherical shape of the earth

View Answer
Answer c) both of the above

4. The lowest layer of atmosphere is called
a) exosphere
b) troposphere
c) stratosphere
d) ionosphere

View Answer
Answer b) troposphere

5. Lines drawn parallel to the equator is called
a) Latitudes
b) Longitudes
c) Meridians
d) None of these

View Answer
Answer a) Latitudes

6. Which of the following is nearest to the earth?
a) Sun
b) Mercury
c) Moon
d) None of These

View Answer
Answer c) Moon

7. Days and nights are caused by
a) Earth’s rotates on its axis
b) Earth revolution around the sun
c) change in sun’s temperature
d) Both (1) and (2)

View Answer
Answer a) Earth Rotates on its axis

8. The approximate time required for light from the moon to reach earth is about
a) 1 minute
b) 1 hour
c) 1 day
d) 1 Second

View Answer
Answer d) 1 Second

9. Mars, Mercury and Saturn are
a) Fixed stars
b) Heavily bodies
c) Planets
d) None of these

View Answer
Answer c) planets

10. Earthquakes and Volcanoes are associated with
a) folded and faulted regions
b) deep sea plains
c) plateau regions
d) coastal regions

View Answer
Answer a) folded and faulted regions

About the author

A Moorthy

Leave a Comment