IBPS IT OFFICER MCQ – 75

IT OFFICER

1. What is the correct syntax to declare a function foo() which receives an array of structure in function?
a) void foo(struct *var);
b) void foo(struct *var[]);
c) void foo(struct var);
d) None of the mentioned

Click here to View Answer
Answer a) void foo(struct *var);

2. Which of the following uses structure?
a) Array of structures
b) Linked Lists
c) Binary Tree
d) All of the mentioned

Click here to View Answer
Answer d) All of the mentioned

3. Within main, return expr statement is equivalent to?
a) abort(expr)
b) exit(expr)
c) ferror(expr)
d) None of the mentioned

Click here to View Answer
Answer b) exit(expr)

4. Comment on the following statement : int (*a)[7];?
a) An array “a” of pointers
b) A pointer “a” to an array
c) A ragged array
d) None of the mentioned

Click here to View Answer
Answer b) A pointer “a” to an array

5. Which of the following is not possible statically in C?
a) Jagged Array
b) Rectangular Array
c) Cuboidal Array
d) Multidimensional Array

Click here to View Answer
Answer a) Jagged Array

6. Which is the best way to generate numbers between 0 to 99?
a) rand()-100
b) rand()%100
c) rand(100)
d) srand(100)

Click here to View Answer
Answer b) rand()%100

7. The function ____ obtains block of memory dynamically?
a) calloc
b) malloc
c) Both a & b
d) free

Click here to View Answer
Answer c) Both a & b

8. The situation where in the data of operands are not available is called?
a) Data hazard
b) Stock
c) Deadlock
d) Structural hazard

Click here to View Answer
Answer a) Data hazard

9. The set of loosely connected computers are called as?
a) LAN
b) WAN
c) Workstation
d) Cluster

Click here to View Answer
Answer d) Cluster

10. In function free(p), p is a?
a) int
b) Pointer returned by malloc()
c) Pointer returned by calloc()
d) Both b & c

Click here to View Answer
Answer d) Both b & c

Leave a Comment