IBPS IT Officer MCQ – 1 (mixed)


Friends from today D2G is going to conduct MCQs on Computer specially made for Specialist Officer (IT Officer). Questions here are tailored by a Computer Geek so you can trust on these. 

I.T.OFFICER                                            4 year BE/ Btech in UG or PG in IT/ Computer science/ Computer applications/ Electronics/ ECE/ Electronics & Instrumentation/ Electronics & Telecommunication OR

Any degree with DOEACC level ‘B’ certificate

1. Computer system is a
(A) Hardware
(B) Software
(C) Bioware
(D) Virtual ware

Answer
ANS: A

2. Object model is a
(A) Rule
(B) Process guidance
(C) System model
(D) Entity

Answer
ANS: C

3. Software engineering is an engineering discipline concerned with
(A) Software development
(B) Software production
(C) Software implementation
(D) All the above

Answer
ANS: D

4. A workflow model represents
(A) Sequence of activities
(B) Role of users involved
(C) Set of activities
(D) None of these

Answer
ANS: A

5. Sensor component
(A) Causes changes in system environment
(B) Communicate with other components
(C) Collects information from system environment
(D) Coordinate the operation of other components.

Answer
ANS: C

6. Which is the correct order ?
(A) System development ? system installation ? system operation
(B) System installation ? system operation? system development
(C) System decomposition? system installation ? system design
(D) None of these.

Answer
ANS: A

7. Sensor component is a
(A) Functional component
(B) Non-functional component
(C) Reliability component
(D) None of these

Answer
ANS: A

8. Which one is not the non-functional activity ?
(A) Reliability
(B) Performance
(C) Coordination
(D) Maintainability

Answer
ANS: C

9. Sub system is
(A) Dependent system
(B) Independent system
(C) Component
(D) None of these

Answer
ANS: B

10. System architecture model identifies
(A) Hardware components
(B) Software components
(C) Virtual components and software components
(D) Hardware and software components both

Answer
ANS: D

11. Which one is functional component ?
(A) Reliability
(B) Maintainability
(C) Computation
(D) Performance

Answer
ANS: C

12. A class room in a school is a
(A) System
(B) Sub-system
(C) Module
(D) None of these

Answer
ANS: B

13. Floating point process is a
(A) Communication component
(B) Computation component
(C) Coordination component
(D) Sensor component

Answer
ANS: B

14. Digital-analog converter that converter digital input into analog output is a
(A) Communication component
(B) Computation component
(C) Sensor component
(D) Interface component

Answer
ANS: D

15. In software system requirements, the functional requirement for the system describes
(A) Services the system is expected to provide
(B) Factors of system development
(C) Reliability, response time or system capacity
(D) None of these

Answer
ANS: B

Leave a Comment