Quantitative Aptitude Quiz – 18





1.By Selling a article for Rs. 8260, A merchant has a profit of 18%, but due to fall of demand he sell at only 2/3 of the profit %. Find the new Selling Price.
1)7000
2)7500
3)7800
4)7840

Click to View Answer
ANS:4

New Selling price = (8260*112) /118 = 7840

2. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is:
1) 3/91
2) 1/22
3) 5/24
4) 2/91

Click to View Answer
ANS:4

Probability of all of them are red= 5C3/15C3=2/91

3. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum of money at 10% per annum for 2 years is Rs. 2.50. Find the sum.
1) Rs. 350     2) Rs. 275     3) Rs. 250     4) Rs. 325

Click to View Answer
ANS:3

Sum= 2.50(100/10²)=250Rs

4. If the circumference of one circle is 5/2 times that of other , how many times the area of smaller circle is the bigger one ?
1)4/25
2)25/24
3)25/4
4)24/25

Click to View Answer
ANS:3

5*2πr/2* 2πr = 5r/2r

Ratio of bigger to smaller=π(5r)²/π(2r)² =25/4

5. There are 4 red balls, 5 blue balls and 3 green balls in a jar. 2 balls are drawn at random. Find the probability that both are either green or red.
1) 2/31    2) 2/33        3) 1/22       4) 3/22

Click to View Answer
ANS:4

Probability of both are either green or red= 3C2 + 4C2/12C2 = 3/22

Q(6-10) Following Bar graph shows the ratio of produced items to the sold items.

a

6. If, in the year 2009, the total number of items sold is 870, what is the total number of items produced in that year?
1) 3480     2) 1740    3) 2610    4) 4350     5) None of these

Click to View Answer
ANS:1

7. If the difference between the total number of items produced and the total number of items sold in the year 2010 is 440, what is the number of items produced in that year?
1) 4400        2) 4440        3) 4840     4) 2240       5) None of these

Click to View Answer
ANS:3

8. If the number of items sold in the year 2006 is 2350 and in the year 2005 is 1980, what is the total number of items produced in the year 2005 and 2006 together?
1) 5750      2) 5800      3) 5850  4) 5900      5) None of these

Click to View Answer
ANS:4

9. In which of the following years the difference between the total items produced and the total items sold is maximum?
1) 2005      2) 2006      3) 2008      4) 2009     5) None of these

Click to View Answer

ANS:5

10. If the total number of items produced in the year 2010 and 2008 are 3630 and 3150 respectively, total number of items sold in the year 2008 is what percentage of the total items sold in 2010?
1) 42.4%      2) 63.63%      3) 112%     4) 157.14%     5) None of these

Click to View Answer

ANS:2

Directions (Q. 11-15): What will come in the place of question mark

11. 15, 115, 126, 270, 283, 479, ?
1) 536     2) 554      3) 584     4) 592      5) None of these

Click to View Answer

ANS:5

10², +11, +12², +13, +14², +15 …

12. 23, 312, 673, 1114, 1643, ?
1) 2024     2) 2160      3) 2268   4) 2304     5) 2412

Click to View Answer

ANS: 3

+17², +19², +21², +23², +25² …

13. 3, 4 ,12  ,  ?  , 196
1) 45    2) 40      3) 41     4) 49      5) None of these

Click to View Answer

ANS:1

3 x 1 + 1² = 4

4 x 2 + 2² = 12

12 x 3 + 3² = 45..and so on…

14. 9 , 17  ,? ,  65 , 129
1) 32    2) 24     3) 35     4) 33      5) None of these

Click to View Answer
ANS:4

9×2-1=17

17×2-1=33

33×2-1=65..and so on…

15. 15, 57, 168, 417, 942, ?
1) 1816      2) 1904      3) 2019      4) 2146       5) 2251

Click to View Answer
ANS:3

×2 + 27, ×2 + 54, ×2 + 81, ×2 + 108, ×2 + 135 …


THANK YOU 🙂 🙂 🙂




Leave a Comment