Quantitative Aptitude Quiz – 12





1.In an election between two candidates one who got 35% of the votes lost the election by 720 votes. Then total votes polled in the election was?
(A) 1800
(B) 2400
(C) 3200
(D) 3800
(E) None of these

ANSWER
ANS:b. 720/30 *100=2400

2. 25 litres of salt solution contains 6% salt. How many litres of water must he added so as to get a resultant solution containing 5% salt?
(A) 5 litres
(B) 4 litres
(C) 8 litres
(D) 6 litres
(E) None of these

ANSWER
ANS:a.

The salt in 25litre =25/100*6=1.5litre

this 1.5 litre is 5%meanz total content=1.5/5*100=30 30-25=5litre should be added

3. The average of 17 numbers is 45. The average of first 9 of these numbers is 51 and last 9 of these numbers is 36. What is the ninth number?
(A) 16
(B) 18
(C) 15
(D) 17
(D) None of these

ANSWER
ANS:b

Shortcut: 51-36=15

then the overall avg 45, subtracting both avg frm overall avg we get 45-51=-6 and 45-36=9

adding both number -6+9=3

15+3=18 is the 9th number

4. By Selling 66 pens one gain selling price of 22 pens. Gain percentage is
(A) 20%
(B) 40%
(C) 25%
(D) 50%
(E) None of these

ANSWER
ANS:d

Take SP as 66 for 66pens and the profit is 22 rs.

Thrfre the CP of 66pens=66-22=44.

Gain%=22/44*100=50%

5. If the length of a rectangle is increased by 30%, its breadth is increased by 20%. Its area will be increased by?
(A) 50%
(B) 53%
(C) 52%
(D) 56%
(E)None of these

ANSWER
ANS:d

Take length and breadth as 100 length increased by 30% ie=130% and breadth 20%ie=120% 130*120=15600 and original=10000

difference=5600

%increase=5600/10000 *100=56%

6. 16.8% of 705 = ?

1) 116.88     2) 109.66        3) 118.44      4) 121.22       5) None of these

ANSWER
ANS:3

7. 13% of 190 + ? = 111

1) 68.7       2) 93.3       3) 24.7      4) 71.3      5) None of these

ANSWER
ANS:5

8. 628.88 – 410.25 + 153.05 = ?

1) 371.68     2) 56.58      3) 317.68      4) 65.58        5) None of these

ANSWER
ANS:1

9. (5 × 5 × 5 × 5 × 5 × 5)² × (5 × 5 × 5 × 5)^8 ÷ (5 × 5)³ = (25)^?

1) 22      2) 13       3) 17      4) 19       5)None of these

ANSWER
ANS:4

10. 2615 – 4361 + 2881 =? × 20

1) 65.75    2) 58. 75       3)54.25       4) 64.25        5) None of these

ANSWER
ANS:5

Q(11-15):In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You
have to solve both the equations and give answer

1) if x > y

2) if x ≥ y

3) if x <y

4) if x ≤ y

5) if x = y or no relation can be established between x and y

11. I. 2x² + x – 1 = 0               II. 2y² + 13y + 15 = 0

12. I. x² + 12x + 32 = 0         II. 2y² + 15y + 27 = 0

13. I. 6x² – 17x + 12 = 0       II. 7y² – 13y + 6 = 0

14. I. x² – 82x + 781 = 0       II. y² = 5041

15. I. 6x² – 47x + 80 = 0      II. 2y² – 9y + 10 = 0

ANSWERS(Q11-15)

11. 1

12. 5

13. 1

14. 5

15. 2



Leave a Comment