Quantitative Aptitude Quiz – 21





Dear aspirants

Welcome to D2G clerk express quantitative aptitude quiz.

This post contains questions related to clerk prelims.

Don’t forget to share this with your friends

 

1. 25, 42, 85, 174, 335, ?
1) 525    2) 575    3) 600     4) 612    5) 650

ANSWER
ANS: 3

The series is + 13 + 22, + 23 + 32, + 33 + 42…

2. 365, 728, 2160, 8532, 42340, ?
1) 253275    2) 253280    3) 253285     4) 253290     5) 253295

ANSWER
ANS: 4

The series is – 13 × 2, – 23 × 3, – 33 × 4…

3. 2   4   12   48   240   ?
1) 1920    2) 960    3) 1080   4) 1440   5) None of these

ANSWER
ANS: 4

The series is:
2 × 2 = 4
4 × 3 = 12
12 × 4 = 48
48 × 5 = 240

240 x 6=1440

4. 62, 177, 512, 1507, 4482, ?
1) 13396   2) 13397   3) 13398   4) 13399   5) 13400

ANSWER
ANS: 2

The series is × 3 – 9, × 3 – 19, × 3 – 29…

5. 21, 12342, 22543, 30824, 37385, ?
1) 42422   2) 42424   3) 42426   4) 42428   5) 42430

ANSWER
ANS:3

The series is + (111)2, + (101)2, + (91)2, + (81)2…

6. 7    26   63    124    215   342    ?
1) 481  2) 511    3) 391   4) 421   5) 451

ANSWER
ANS: 2

The series is:
23 – 1 = 7
33 – 1 = 26
43 – 1 = 63
53 – 1 = 124
63 – 1 = 215
73 – 1 = 342
83 – 1 = 511

7. 800, 160, 48, 19.2, 9.6, ?
1) 6.48   2) 5.76   3) 5.12   4) 4.84   5) 4.56

ANSWER
ANS: 2

The series is × 0.2, × 0.3, × 0.4, × 0.5…

8. 165   195   255   285   345   ?
1) 375   2) 420   3) 435   4) 390   5) None of these

ANSWER
ANS: 3

The series is:
15 × 11 = 165
15 × 13 = 195
15 × 17 = 255
15 × 19 = 285
15 × 23 = 345
15 × 29 = 435

9. 8   7   11   12   14   17   17   22   ?
1) 20    2) 22    3) 24   4) 27    5) None of these

ANSWER
ANS:1

there are 2 series

8 11 14  17  20 and 7  12  17  22

10. 11   13   17   19   23   29   31   37   ?
1) 47    2) 43    3) 41    4) 39    5) None of these

ANSWER
ANS: 3

All are prime numbers.

 



Leave a Comment