Banking Quiz – 38

BANKING QUIZ

1. Which of the following is a mode of creating charge on immovable property?
a) Mortgage
b) Nomination
c) Assignment
d) Hypothecation

Click here to View Answer
Answer a) Mortgage

2. The ‘SBI Life insurance company limited’ is a joint venture life insurance company between State Bank of India and
a) BNP Paribas Cardif
b) Standard Life Insurance Company
c) Prudential Life Insurance Company
d) Life Insurance Corporation of India

Click here to View Answer
Answer a) BNP Paribas Cardif 

3. Under Pradhan Mantri jan Dhan Yojana (PMJDY) scheme, each customer who opens his account will get a Rupay debit card with an in-built
a) Life Insurance cover of  Rs. 1, 00, 000
b) Accident Insurance cover of Rs. 1, 00, 000
c) Crop Insurance of Rs. 1, 00, 000
d) Medical Insurance cover of Rs. 1, 00, 000

Click here to View Answer
Answer b) Accident Insurance cover of Rs. 1, 00, 000

4. The ways and means advances (WAM) are short term advances to tide over temporary mismatches in receipts and payments which the RBI lends to
a) Public Sector banks
b) State Bank of India
c) General Insurance Companies
d) Government

Click here to View Answer
Answer d) Government 

5. The RBI tracks retail inflation in deciding its monetary policy action. The retail inflation in the month of June stood at eight-month high of
a) 5.01%
b) 7.6%
c) 5.4%
d) 6.1%

Click here to View Answer
Answer c) 5.4%

6. The corpus of the new Financial Inclusion Fund (FIF) set up by the RBI is?
a) 5000 cr
b) 2000 cr
c) 2300 cr
d) 3000 cr

Click here to View Answer
Answer b) 2000 cr

7. The deadline set by the RBI for banks to meet the Basel III norms is
a) 31 Mar 2019
b) 30 Apr 2019
c) 31 Jan 2017
d) 31 Mar 2018

Click here to View Answer
Answer a) 31 Mar 2019

8. The RBI has directed banks to withdraw the additional interest rate of what % that they pay against armed forces , insurance deposits?
a) 0.8 %
b) 1.18 %
c) 1.28 %
d) 2 %

Click here to View Answer
Answer c) 1.28 %

9. Which of the following banks introduced Internet Banking in India for the first time?
a) HDFC
b) ICICI
c) SBI
d) BoB

Click here to View Answer
Answer b) ICICI 

10. Bank Board Bureau (BBB) will start the functioning from?
a) 1 Apr 2016
b) 1 Mar 2016
c) 1 Dec 2015
d) 1 Apr 2017

Click here to View Answer
Answer a) 1 Apr 2016

11. Reserve Bank of India (RBI) has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the __________________ on Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information.
a) Central Bank of Srilanka
b) Bank of Bangladesh
c) Soft Bank
d) Nepal Rastra Bank (NRB)

Click here to View Answer
Answer d) Nepal Rastra Bank (NRB)

12. _______________formed Joint Venture to provide technology services solutions to banks.
a)  CSC and HCL
b) HCL and TCS
c) Infosys and CTS
d) IBM and CSC

Click here to View Answer
Answer a)  CSC and HCL  

13. Who among the following has been nominated by the Cental Govt to be director on the Central Board of Of Directors of the RBI with immediate effect?
a) UK Sinha
b) Rajiv Mehrishi
c) Aravind Mayaram
d) Ajay Tyagi

Click here to View Answer
Answer d) Ajay Tyagi

14. The IndusInd Bank has raised Rs. 5, 081 cr by issuing six cr new shared via QIP and preferential issuances. QIP stands for?
a) Qualified Insurance purchase
b) Qualified Institutional Procurement
c) Qualified Institutional Placement
d) Qualified Institutional Planning

Click here to View Answer
Answer c) Qualified Institutional Placement 

15. The Green Climate Fund (GCF ) has accredited which of the following as an implementing entity for undertaking climate change-related projects in India?
a) NABARD
b) RBI
c) SIDBI
d) NHB

Click here to View Answer
Answer a) NABARD 

16. Which of the following is NOT a part of the techniques/instruments used by the RBI for money/credit control?
a) Refinance
b) Sole authority for issuing Banks
c) Bank Rate
d) Liquidity Adjustment Facility( LAF)

Click here to View Answer
Answer b) Sole authority for issuing Banks  

17. Which of the following is the first bank to introduce the ATM concept in India way back in 1987?
a) SBI
b) HSBC
c) CITI Bank
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer b) HSBC

18. Who among the following is NOT a deputy governor of the RBI as of now?
a) HR Khan
b) R Gandhi
c) Urjit R Patel
d) Anand Sinha

Click here to View Answer
Answer d) Anand Sinha

19. Which of the following is one of the public sector banks nationalised in 1980 in the second phase of nationalization?
a) Allahabad Bank
b) Corporation Bank
c) Canara Bank
d) BoB

Click here to View Answer
Answer b) Corporation Bank

20. regional Rural Banks fall within supervisory purview of
a) SBI
b) NABARD
c) RBI
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer c) RBI

Leave a Comment