Banking Quiz – 39

BANKING QUIZ

1. For which of the following loans, there is not a fixed purpose? These are generally taken for renovation of a home, consolidation of debt, to finance a vacation and a great number of other things.
a) Housing loan
b) Vehicle loan
c) Personal loan
d) Education loan
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Personal loan 

2. The HDFC, the largest mortgage lender in the country, has announced to raise funds by secured redeemable NCDs and warrants. Here the term NCD stands for
a) Non-Convertible Debt
b) Non-Convertible Deductibles
c) Non-Convertible Derivatives
d) Non-Convertible Debuntures
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Non-Convertible Debuntures 

3. In banking and finance, a loan with scheduled periodic payments of both principal and interest, typically through equal payments, is known as
a) Amortised loan
b) Unsecured loan
c) Scheduled loan
d) Syndicate loan
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Amortised loan

4. Who among the following was nominated to the central board of directors of the Reserve Bank of India (RBI) by the govt recently?
a) KV Kamath
b) Anil Goswami
c) Arvind Subramanian
d) Chanda Kochhar
e) Shaktikanta Das

Click here to View Answer
Answer e) Shaktikanta Das

5. Name the Thrissur headquartered bank which launched ‘Green PIN’ allowing customers to generate their PIN at the bank’s ATMs recently. VG Mathew is the present MD and CEO of the bank.
a) IndusInd Bank
b) South Indian Bank
c) Yes Bank
d) Federal Bank
e) Bandhan Bank

Click here to View Answer
Answer b) South Indian Bank

6. The International Finance Corporation (IFC) is an international financial institution which is headquartered at
a) Geneva
b) Paris
c) Rome
d) Washington DC
e) New York

Click here to View Answer
Answer d) Washington DC

7. _________ became the first Indian company to receive an in-principle board approval to raise rupee-denominated bonds abroad (also called ‘masala bonds’) recently.
a) Tata Capital
b) Muthoot Fincorp
c) Bajaj Finserv
d) HDFC
e) IDBI Capital

Click here to View Answer
Answer d) HDFC

8. __________ became the first corporate to sign the revised listing agreement with the BSE recently as mandated under the newly introduced Listing Regulation notified by SEBI.
a) Reliance Industries
b) Nestle
c) ICICI Bank
d) Cairn India
e) Adani Power

Click here to View Answer
Answer a) Reliance Industries

9. T-bills are financial instruments initially sold by __________ to raise funds
a) Commercial Banks
b) The Government
c) Corporation
d) Agencies of the state government
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) The Government 

10. Commercial paper is a short term security issued by ___________ to raise funds
a) RBI
b) Commercial banks
c) Large and well known companies
d) NSE
e) State and local governments

Click here to View Answer
Answer c) Large and well known companies

11. Which one of the following is not a money market instrument?
a) A treasury bill
b) A negotiable certificate of deposit
c) Commercial paper
d) Treasury bond
e) Repo

Click here to View Answer
Answer d) Treasury bond

12. Money lent for one day is called
a) Call money
b) Notice money
c) Term money
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Call money

13. Money lent for more than one day but less than 15 days
a) Call money
b) Notice money
c) Term money
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Notice money

14. Money lent for 15 days or more in inter-bank market is called
a) Call money
b) Notice money
c) Term money
d) All of these
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Term money 

15. In the term repo, the term of loan is greater than
a) 30 days
b) 20 days
c) 60 days
d) 90 days
e) 120 days

Click here to View Answer
Answer a) 30 days

16. The banks are offering payment solutions which do not require swiping credit/debit card and is completed by scanning a QR code. Here, the term QR stands for
a) Quick Request
b) Quick Response
c) Quick Return
d) Quick Receipt
e) Quick Result

Click here to View Answer
Answer b) Quick Response

17. Who among the following is the present chairman and managing director (DMD) of Sidbi, the country’s principal lender for micro, small and medium enterprises (MSMEs)?
a) RS Garg
b) V Sridar
c) Harsh Kumar Bhanwala
d) Kshatrapati Shivaji
e) S Muhnot

Click here to View Answer
Answer d) Kshatrapati Shivaji

18. The RBI said that banks’ CRR and SLR will be applicable to short-term bullion deposits under the GOLDmonetisation scheme and it will allow banks to take a minimum deposit of _______ of gold from individuals.
a) 25 grams
b) 30 grams
c) 50 grams
d) 35 grams
e) 40 grams

Click here to View Answer
Answer b) 30 grams

19. Which of the following became the second bank after HDFC Bank and the first PSB to join the Chillr payment platform recently? It enables peer-to-peer payment through a mobile application.
a) Bank of Baroda
b) Bank of India
c) PNB
d) Canara Bank
e) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer a) Bank of Baroda

20. To tabulate data related to FDI by LLPs, the RBI has asked these entities to submit report over their foreign liabilities and assets by Jun 15 of every year. The term LLP stands for
a) Least Liability Partnership
b) Limited Liability Partnership
c) Largest Liability Partnership
d) Local Liability Partnership
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Limited Liability Partnership

Leave a Comment