IBPS Agriculture Officer Quiz – 9

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Cider is a product of?
a) apple
b) guava
c) pear
d) plum

Click here to View Answer
Answer a) apple

2. Which of the following is a fermented beverage?
a) Tari and Perry
b) Cider and Wine
c) Vinegar and Malt
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

3. Marmalade is prepared from?
a) ripe guava fruits
b) ripe ber fruits
c) citrus fruits
d) unripe mango fruits

Click here to View Answer
Answer c) citrus fruits

4. Sterilization process is adopted in?
a) fruits
b) vegetables
c) both (1) and (2)
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer a) fruits

5. Reading of brix hydrometer ranges from?
a) 0-10
b) 0-15
c) 0-20
d) 0-30

Click here to View Answer
Answer d) 0-30

6. Chips are prepared from?
a) banana
b) potato
c) both (1) and (2)
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) both (1) and (2)

7. Vitamin C richest fruit is?
a) aonla
b) barbados cherry
c) lemon
d) guava

Click here to View Answer
Answer b) barbados cherry

8. Which of the following is main beverage producing state?
a) Rajasthan
b) Kerala
c) Himachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Himachal Pradesh

9. Which of the following sugar is found in grape?
a) sucrose
b) glucose
c) lactose
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) sucrose

10. Father of food processing is?
a) William Underwood (1817)
b) Thomas Sedington (1807)
c) Nicolas Apart(1810)
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Nicolas Apart(1810)

Leave a Comment