IBPS Agriculture Officer Quiz – 41

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which five year plan aimed at attaining self sufficiency in food?
a) 3rd
b) 4rth
c) 5th
d) 6th

Click here to View Answer
Answer b) 4rth

2. Best method of selection of leader is?
a) sociometry
b) election
c) discussion method
d) key iformants

Click here to View Answer
Answer a) sociometry

3. …… are those things which person ought or ought not to do in society?
a) taboo
b) mores
c) folkways
d) ritual

Click here to View Answer
Answer b) mores

4. The leader of the bhoodan movement was?
a) Achary Vinobha Bhave
b) Spencer Hatch
c) F.L. Brayne
d) T. Prakasam

Click here to View Answer
Answer a) Achary Vinobha Bhave

5. Who was the first chairman of National Commission on Farmers?
a) M.S. Swaminathan
b) Sompal
c) Bal Ram Jakhar
d) V.L. Chopra

Click here to View Answer
Answer b) Sompal

6. National Agricultural Science Museum is located at?
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi

7. National food for work programme was launched on?
a) November 14, 2000
b) November 14, 2004
c) October 2, 2000
d) October 2, 2004

Click here to View Answer
Answer b) November 14, 2004

8. Swaranjayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) was launched in?
a) April, 1999
b) October, 1999
c) January, 2000
d) January, 2002

Click here to View Answer
Answer a) April, 1999

9. In India …… of the total population lives in villages?
a) one third
b) half
c) two third
d) three fourths

Click here to View Answer
Answer d) three fourths

10. National Institute of Agriculture Marketing (NIAM) is located at?
a) New Delhi
b) Jaipur
c) Hisar
d) Meerut

Click here to View Answer
Answer b) Jaipur

About the author

A Moorthy

Leave a Comment