IBPS Agriculture Officer Quiz – 40

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The scientific name of bittergourd is?
a) Luffa cylinderical
b) Trichosanthes anguina
c) Momordica charantia
d) Lgenaria sceraria

Click here to View Answer
Answer c) Momordica charantia

2. Foot and mouth disease in cattle is caused by?
a) bacteria
b) fungus
c) virus
d) parasite

Click here to View Answer
Answer c) virus

3. Trade name of carbofuran is?
a) temik
b) sevin
c) nemaphos
d) furadan

Click here to View Answer
Answer d) furadan

4. How much area is required to raise paddy nursery to transplant in 1 ha?
a) 0.1 ha
b) 0.05 ha
c) 0.15 ha
d) 0.20 ha

Click here to View Answer
Answer b) 0.05 ha

5. ‘Malihabad’ is famous for its?
a) guavas
b) oranges
c) grapes
d) mangoes

Click here to View Answer
Answer d) mangoes

6. Fruit of groundnut is a?
a) berry
b) nut
c) balusta
d) legume

Click here to View Answer
Answer d) legume

7. Ginger is not regarded as a root though it is found underground, but a stem because?
a) it has a very pungent smell
b) it is not green in colour
c) it has nodes and internodes
d) it stores the food material

Click here to View Answer
Answer c) it has nodes and internodes

8. Hairy caterpillar is the most leaf damaging insect of?
a) wheat
b) maize
c) pulses
d) paddy

Click here to View Answer
Answer c) pulses

9. The ratio of N:P:K nutrients in DAP fertilizer is?
a) 16:16:16
b) 28:28:0
c) 18:46:0
d) 12:32:16

Click here to View Answer
Answer c) 18:46:0

10. ‘Kharif crops’ are harvested in?
a) april-may
b) june-july
c) september-october
d) december-january

Click here to View Answer
Answer c) september-october

About the author

A Moorthy

Leave a Comment