IBPS Agriculture Officer Quiz – 4

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Indian Journal of Agricultural Sciences is published from?
a) Indian Society of Agronomy
b) IARI
c) Indian Society of Soil Sciences
d) ICAR

Click here to View Answer
Answer d) ICAR

2. Peat soils are generally?
a) black, heavy and acidic
b) red, light and acidic
c) black, light, basic
d) black, heavy and basic

Click here to View Answer
Answer a) black, heavy and acidic

3. A branch of science that deals with the study of origin of the soil, its classification and description is known as?
a) edaphology
b) pedology
c) ecology
d) geology

Click here to View Answer
Answer b) pedology

4. A soil having pH 6.0 is called as?
a) Acidic acid
b) Alkaline soil
c) Saline soil
d) Normal soil

Click here to View Answer
Answer a) Acidic acid

5. CaCo3 is added to reclaim of?
a) Alkali soil
b) Acidic soil
c) Saline soil
d) Laterite soil

Click here to View Answer
Answer b) Acidic soil

6. Blossom end rot disorder in tomato has been found to be caused by the deficiency of?
a) phosphorus
b) potassium
c) calcium
d) copper

Click here to View Answer
Answer c) calcium

7. Khaira disease of rice is due to the deficiency of?
a) potassium
b) zinc
c) copper
d) iron

Click here to View Answer
Answer b) zinc

8. Which of the following is a biofertilizer?
a) FYM
b) Compost
c) Green algae
d) All of these

Click here to View Answer
Answer c) Green algae

9. Which of the following nutrient element is responsible for die back of citrus?
a) B
b) Zn
c) Mo
d) Cu

Click here to View Answer
Answer d) Cu

10. Plant nutrient critical for nitrogen fixation in legumes is?
a) Cl
b) P2O5
c) Mo
d) K20

Click here to View Answer
Answer c) Mo

Leave a Comment