IBPS Agriculture Officer Quiz – 35

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The bordeaux mixture was first time used for the control of?
a) downey mildew of grape vines
b) powdery mildew of pea
c) root rot of beet
d) damping of pea

Click here to View Answer
Answer a) downey mildew of grape vines

2. What is the source of Agar Agar?
a) bacteria
b) fungi
c) mycoplasma
d) algae

Click here to View Answer
Answer d) algae

3. Damping off and leaf blights are very effectively checked by?
a) bordeaux mixture
b) burgundy mixture
c) thiram
d) copper oxychloride

Click here to View Answer
Answer d) copper oxychloride

4. Enzyme for conversion of ammonia to amino acid is?
a) nitrate reductase
b) nitrite reductase
c) alanine transferase
d) glutamine synthetase

Click here to View Answer
Answer d) glutamine synthetase

5. The main function of endoplasmic reticulum?
a) fat synthesis
b) protein synthesis
c) disease resistance
d) chlorophyll synthesis

Click here to View Answer
Answer b) protein synthesis

6. Latent heat of vaporization (water to vapour) is?
a) 80 cal
b) 540 cal
c) 586 cal
d) 620 cal

Click here to View Answer
Answer c) 586 cal

7. Transpiraion is measured by?
a) Lysimeter
b) protometer
c) tensiometer
d) auxanometer

Click here to View Answer
Answer b) protometer

8. Which part of root absorb water and minerals?
a) root cap
b) root hair
c) epidermis
d) endodermis

Click here to View Answer
Answer b) root hair

9. Chlorophyll are green because?
a) reflect green light
b) absorb green light
c) transmit green light
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) absorb green light

10. Kreb cycle produces?
a) 18 ATP
b) 30 ATP
c) 32 ATP
d) 36 ATP

Click here to View Answer
Answer b) 30 ATP

About the author

A Moorthy

Leave a Comment