IBPS Agriculture Officer Quiz – 33

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Protein involved in keeping the DNA single stranded during replication is?
a) ligase
b) helicase II
c) topisomerase
d) SSB protein

Click here to View Answer
Answer d) SSB protein

2. Site of protein synthesis in a cell is?
a) ribosomes
b) endoplasmic reticulum
c) chloroplasts
d) chromoplasts

Click here to View Answer
Answer a) ribosome

3. Which cell organelle is having digestive enzymes?
a) ribosomes
b) golgi bodies
c) mitochondria
d) lysosomes

Click here to View Answer
Answer d) lysosomes

4. Who discovered X-rays first?
a) Wilson
b) Roentgen
c) Benzer
d) Muller

Click here to View Answer
Answer b) Roentgen

5. IPGRI headquarter is situated at?
a) New Delhi, India
b) New York, USA
c) Sydney, Australia
d) Rome, Italy

Click here to View Answer
Answer d) Rome, Italy

6. Cells without cell walls are known as?
a) protoplasts
b) protoplastids
c) chloroplast
d) cybrids

Click here to View Answer
Answer a) protoplasts

7. Term heterosis was introduced by?
a) Davenport, 1908
b) Shull, 1914
c) Hull, 1945
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) Shull, 1914

8. Progeny of a single plant obtained by asexual reproduction is?
a) pure line
b) clone
c) inbred
d) land race

Click here to View Answer
Answer b) clone

9. Botanically pineapple fruit is a?
a) sorosis
b) balusta
c) berry
d) pome

Click here to View Answer
Answer a) sorosis

10. ‘Colchicine’ is generally used for?
a) chromosome doubling
b) hybridization
c) mutation
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer a) chromosome doubling

About the author

A Moorthy

Leave a Comment