IBPS Agriculture Officer Quiz – 31

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Double helical structure of DNA was given by?
a) Watson and Crick
b) Beadle and Tatum
c) Bateson and Punnet
d) Jacob and Monod

Click here to View Answer
Answer a) Watson and Crick

2. The word ‘mutation’ was first used by?
a) Muller
b) Hugo de Vries
c) S Wright
d) Morgan

Click here to View Answer
Answer b) Hugo de Vries

3. DNA can be denatured by heating at a temperature of?
a) 72 degree celcius
b) 86 degree celcius
c) 90 degree celcius
d) 94 degree celcius

Click here to View Answer
Answer d) 94 degree celcius

4. Oxysomes occurs in?
a) Plastids
b) Golgi bodies
c) Endoplasmic reticulum
d) Mitochondria

Click here to View Answer
Answer d) Mitochondria

5. Genetically most pure seed is?
a) Breeder seed
b) Nucleus seed
c) Foundation seed
d) Certified seed

Click here to View Answer
Answer b) Nucleus seed

6. Nozzle is a part of?
a) rotary duster
b) cynogas pump
c) hand compressor sprayer
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) hand compressor sprayer

7. The ecofriendly insecticide is?
a) malathion
b) thiodan
c) nimbicidine
d) permethrin

Click here to View Answer
Answer c) nimbicidine

8. Pheromone trap attracts?
a) female bugs
b) caterpillars
c) female moths
d) male moths

Click here to View Answer
Answer d) male moths

9. Erisilkworm is reared on?
a) mulberry
b) castor
c) coconut
d) banana

Click here to View Answer
Answer b) castor

10. The worker bee is?
a) drone
b) sterile male
c) sterile female
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) sterile female

About the author

A Moorthy

Leave a Comment