IBPS Agriculture Officer Quiz – 28

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Emasculation of flower is necessary for hybridization in?
a) male sterile plants
b) self pollinated plants
c) self incompatible plants
d) doecious plants

Click here to View Answer
Answer b) self pollinated plants

2. Multiple effects of a single gene is known as?
a) pleiotropy
b) polyploidy
c) heteroploidy
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) pleitropy

3. The first artificial hybrid was made by?
a) Mendel
b) Thomas Fairchild
c) Koelreuter
d) Beal

Click here to View Answer
Answer b) Thomas Fairchild

4. The chromosomes are most condensed at?
a) prophase
b) metaphase
c) anaphase
d) telophase

Click here to View Answer
Answer c) anaphase

5. The number of bases in the single turn of DNA helix is?
a) 5
b) 10
c) 7
d) 12

Click here to View Answer
Answer b) 10

6. The term cybrid refers to the?
a) somatic hybrids
b) gametic hybrids
c) both (a) and (b)
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) somatic hybrids

7. The cell wall of fungi is made up of?
a) cellulose
b) chitin
c) pectin
d) proteins and lipids

Click here to View Answer
Answer b) chitin

8. The most important factor which determines stability of seed is?
a) light
b) temperature
c) moisture
d) nutrient

Click here to View Answer
Answer c) moisture

9. The stalk of ovule is called as?
a) funicle
b) pedicel
c) petiole
d) micropyle

Click here to View Answer
Answer a) funicle

10. Law of homologus series is given by?
a) Biffen
b) Debary
c) Darwin
d) Vavilov

Click here to View Answer
Answer d) Vavilov

 

Leave a Comment