IBPS Agriculture Officer Quiz – 24

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which of the following term refers to the condition in which a crop needs more of a given nutrient yet has shown no deficiency symptom?
a) Bare economic optimum
b) Luxury consumption
c) Hidden hunger
d) Toxicity of nutrient

Click here to View Answer
Answer c) Hidden hunger

2. Among primary minerals, most resistant to weathering is?
a) Quartz
b) Olivine
c) Albite
d) Gypsum

Click here to View Answer
Answer a) Quartz

3. The smallest volume that can be called ‘a soil’ is?
a) pedon
b) ped
c) radon
d) pans

Click here to View Answer
Answer a) pedon

4. Pedoturbation is the process of?
a) mixing of the soil
b) mixing of FYM in soil
c) mixing of fertilizer in the soil
d) mixing of pesticides

Click here to View Answer
Answer a) mixing of the soil

5. Fertilizer control order issued in?
a) 1947
b) 1957
c) 1977
d) 1986

Click here to View Answer
Answer b) 1957

6. Browing disease of rice is a?
a) physiological disease
b) fungal disease
c) bacterial disease
d) viral disease

Click here to View Answer
Answer a) physiological disease

7. “Pungency” in chilli is due to the presence of?
a) sulphur
b) capsaicin
c) amides
d) magnesium

Click here to View Answer
Answer b) capsaicin

8. The stem above the ground in banana is known as?
a) rhizome
b) pseudostem
c) sucker
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) pseudostem

9. Vegetative parthenocarpy is found in?
a) grape
b) banana
c) fig
d) seedless guava

Click here to View Answer
Answer b) banana

10. Gladiolus is propagated by which method?
a) true seed
b) bulbs
c) stem cutting
d) roots

Click here to View Answer
Answer b) bulbs

Leave a Comment