IBPS Agriculture Officer Quiz – 22

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. In maize plant?
a) silk appears first
b) tassels appear first
c) both appear at the same time
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) tassels appear first

2. Mat type nursery is related to?
a) tobacco crop
b) paddy crop
c) onion crop
d) brinjal

Click here to View Answer
Answer b) paddy crop

3. Opaque-2 maize composites are richer as compared to normal maize in?
a) tryptophan
b) lysine
c) tryptophan and lysine
d) protein

Click here to View Answer
Answer b) lysine

4. Which cereal is non-tillering in nature?
a) maize
b) wheat
c) barley
d) paddy

Click here to View Answer
Answer a) maize

5. Test weight of sorghum is?
a) 20-25 gm
b) 25-30 gm
c) 30-35 gm
d) 70-72 gm

Click here to View Answer
Answer b) 25-30 gm

6. The fat content in bajra is?
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) 5%

Click here to View Answer
Answer d) 5%

7. Blackgram is originated in?
a) India
b) Tropical America
c) China
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) India

8. Berseem seeds are treated with?
a) R. meliloti
b) R. trifoli
c) R. lupini
d) R. japonicum

Click here to View Answer
Answer b) R. trifoli

9. The ideal temperature for tuberization in potato is?
a) 14 degree celcius
b) 18 degree celcius
c) 21 degree celcius
d) 34 degree celcius

Click here to View Answer
Answer b) 18 degree celcius

10. Optimum seed rate for tobacco is (kg/ha)?
a) 0.5
b) 2-3
c) 3-4
d) 5-6

Click here to View Answer
Answer b) 2-3

 

Leave a Comment