IBPS Agriculture Officer Quiz – 21

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The huskless variety of barley is?
a) Manjula
b) KK 141
c) Dolma
d) RS 6

Click here to View Answer
Answer c) Dolma

2. ‘Awrodhi’ variety of gram is resistant to?
a) Wilt
b) Blight
c) Flooding
d) Drought

Click here to View Answer
Answer a) Wilt

3. Black cotton soil is rich in?
a) Montmorillonite
b) Kaolinite
c) Illite
d) Chlorite

Click here to View Answer
Answer a) Montmorillonite

4. Seed work board is required for?
a) viability test of seed
b) germination test of seed
c) purity test of seed
d) blending of seed

Click here to View Answer
Answer d) blending of seed

5. Pollen viability of wheat is related to supply of?
a) boron
b) zinc
c) molybdenum
d) magnesium

Click here to View Answer
Answer a) boron

6. Which one of the following is a green house gas?
a) oxygen
b) ammonia
c) methane
d) chlorine

Click here to View Answer
Answer c) methane

7. Soil structure concerns with?
a) particle size distribution
b) arrangement of soil particles
c) aggregation of soil particles
d) WHC

Click here to View Answer
Answer b) arrangement of soil particles

8. Blind tillage refers to?
a) Summer ploughing
b) hoeing in standing crop
c) primary tillage
d) hoeing before germination

Click here to View Answer
Answer d) hoeing before germination

9. Process of loosening for seperating fibres from plant is known as?
a) curing
b) retting
c) wetting
d) netting

Click here to View Answer
Answer b) retting

10. Relative weeds are?
a) plants of same crops but other variety in the field
b) plants of other crop in the crop field
c) seasonal weeds in the crop field
d) all of these

Click here to View Answer
Answer
a) plants of same crops but other variety in the field

Leave a Comment