IBPS Agriculture Officer Quiz – 20

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Bund former is used for making?
a) Furrows
b) Ridges/bunds
c) Soil smooth
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Ridges/bunds

2. The instrument used for measuring the depth of water table is known as?
a) Lyzimeter
b) Odometer
c) Piezometer
d) Evaporimeter

Click here to View Answer
Answer c) Piezometer

3. The oil and protein content of groundnut are?
a) 20% and 50%
b) 26% and 45%
c) 45% and 26%
d) 50% and 26%

Click here to View Answer
Answer c) 45% and 26%

4. Which is the leading state in production of groundnut?
a) U.P
b) Rajasthan
c) Haryana
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat

5. Stevenson screen is related to?
a) Bacteriology
b) Biotechnology
c) Agrometeorology
d) Remote sensing

Click here to View Answer
Answer c) Agrometeorology

6. ‘Congress grass’ can be controlled by?
a) Chrysomella spp.
b) Dactylopius tomentosus
c) Zygogramma bicolarata
d) Neochetina spp.

Click here to View Answer
Answer c) Zygogramma bicolarata

7. The origin place of potato is?
a) China
b) South America
c) Tropical America
d) Africa

Click here to View Answer
Answer b) South America

8. A fertilizer which supplies three essential nutrients is?
a) DAP
b) SSP
c) MOP
d) SOP

Click here to View Answer
Answer b) SSP

9. Salts in the xylem ducts of the root are carried upward with?
a) Photosynthesis
b) Transpiration stream
c) Respiration
d) Guttation

Click here to View Answer
Answer b) Transpiration stream

10. The downward movement of surface soil water is known as?
a) infilteration
b) percolation
c) leaching
d) wash out

Click here to View Answer
Answer b) percolation

Leave a Comment