IBPS Agriculture Officer Quiz – 2

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Word agriculture is derived from?
a) Latin
b) Greek
c) Hindi
d) English

Click here to View Answer
Answer a) Latin

2. Soyabean is an example of?
a) oilseed crop
b) cereal crop
c) pulse crop
d) fibre crop

Click here to View Answer
Answer a) oilseed crop

3. Gowth of plant is measured by?
a) palnimeter
b) Kescograph
c) hydrometer
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Kescograph

4. National Seed Corporation was established in?
a) 1964
b) 1965
c) 1963
d) 1966

Click here to View Answer
Answer c) 1963

5. Father of agronomy is?
a) G B Bosinglaut
b) C R Bal
c) J C Basu
d) Peter de Cresenzi

Click here to View Answer
Answer d) Peter de Cresenzi

6. Yellow revolution is related to?
a) oilseed production
b) fish production
c) milk production
d) colour production

Click here to View Answer
Answer a) oilseed production

7. First Agriculture University of India was established in?
a) 1930
b) 1960
c) 1950
d) 1970

Click here to View Answer
Answer b) 1960

8. Staple food of India is?
a) Wheat
b) Maize
c) Rice
d) Bajra

Click here to View Answer
Answer c) Rice

9. ICAR was established in?
a) 1905
b) 1929
c) 1940
d) 1902

Click here to View Answer
Answer b) 1929

10. Salt tolerant crop is?
a) cowpea
b) pea
c) sugarbeet
d) muskmelon

Click here to View Answer
Answer c) sugarbeet

Leave a Comment