IBPS Agriculture Officer Quiz – 19

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Non traditional areas of rice cultivation are?
a) Punjab and Haryana
b) Uttar Pradesh and Bihar
c) West Bengal and Orissa
d) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Punjab and Haryana

2. Golden rice is a rich source of?
a) vitamin B
b) vitamin A
c) vitamin C
d) vitamin K

Click here to View Answer
Answer d) methane

3. ‘Dead heart’ and white head damage to rice is caused by?
a) Gall midge
b) Leaf roller
c) Army worm
d) Stem borer

Click here to View Answer
Answer d) Stem borer

4. The first wheat variety having short plant height, lodging resistance and higher grain yield was?
a) Dee-geo-woo-gen
b) Norin 10
c) Lerma rojo 64A
d) Sonara-64

Click here to View Answer
Answer b) Norin 10

5. The normal seed rate of wheat is?
a) 50 kg/ha
b) 75 kg/ha
c) 100 kg/ha
d) 125 kg/ha

Click here to View Answer
Answer c) 100 kg/ha

6. Triticale is a cross between?
a) Wheat X Rye
b) Oat X Barley
c) Wheat X Barley
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Wheat X Rye

7. ‘Akiochi’ disease in rice is due to the toxicity caused by?
a) Zinc
b) Hydrogen sulphide
c) Iron
d) Phosphorus

Click here to View Answer
Answer b) Hydrogen sulphide

8. Which growth stage sugarcane is critical for irrigation?
a) Germination
b) Grand growth phase
c) Formative stage
d) Ripening stage

Click here to View Answer
Answer c) Formative stage

9. Tetrazolium test is used to determine the?
a) seed viability
b) seed germination
c) seed purity
d) seed quality

Click here to View Answer
Answer a) seed viability

10. The fruit of rapeseed and mustard is known as?
a) Pod
b) Siliqua
c) Grain
d) Caryopsis

Click here to View Answer
Answer b) Siliqua

 

Leave a Comment