IBPS Agriculture Officer Quiz – 18

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The term inter-species means?
a) two plants of same species
b) two plants of different species
c) two plants of same variety
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer b) two plants of different species

2. The term ‘Harvest index’ is given by?
a) Juglar
b) Arnon
c) Watson
d) Donald

Click here to View Answer
Answer d) Donald

3. The queen of leguminous green fodder is?
a) jowar
b) berseem
c) maize
d) wheat

Click here to View Answer
Answer b) berseem

4. Family of patson is?
a) Tiliaceae
b) Cruciferae
c) Gramineae
d) Leguminoseae

Click here to View Answer
Answer a) Tiliaceae

5. Natural farming is also known as?
a) organic farming
b) ecofarming
c) permaculture
d) all of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these

6. Monocropping is also called as?
a) single cropping
b) monoculture
c) both (1)and (2)
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) both (1)and (2)

7. Which of the folllowing is a cash crop?
a) Sugarcane
b) Potato
c) Cotton
d) all of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these

8. Which of the folllowing is an insect trap crop?
a) okra
b) arhar
c) paddy
d) moong

Click here to View Answer
Answer a) okra

9. Formula for harvest index is?
a) (land area/leaf area) * 100
b) (grain yield/straw yield) * 100
c) (leaf area/land area) * 100
d) (grain yield/biological yield)*100

Click here to View Answer
Answer d) (grain yield/biological yield)*100

10. Which of the folllowing is not a system of farming?
a) cooperative farming
b) ranching
c) collective farming
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer b) ranching

Leave a Comment