IBPS Agriculture Officer Quiz – 17

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Indian Institute of Sugarcane Research is situated at?
a) Kanpur
b) Lucknow
c) Indore
d) Khandva

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow

2. Blind hoeing is related to?
a) maize
b) wheat
c) sugarcane
d) bajra

Click here to View Answer
Answer c) sugarcane

3. Sugarcane crop is mainly prpogated by?
a) root cutting
b) stem cutting
c) leaf cutting
d) all of these

Click here to View Answer
Answer b) stem cutting

4. Family of linseed is?
a) Compositae
b) Cruciferae
c) Linaceae
d) Leguminoseae

Click here to View Answer
Answer c) Linaceae

5. Central Arid Zone Research Institute is at?
a) Solapur
b) Kanpur
c) Jodhpur
d) Ludhiana

Click here to View Answer
Answer c) Jodhpur

6. The Directorate of Cropping System Research is located at?
a) Hyderabad
b) Pusa
c) Modipuram
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer c) Modipuram

7. Which of the following acid is found in gram leaves?
a) prussic acid
b) nitric acid
c) ciric acid
d) oxalic acid

Click here to View Answer
Answer d) oxalic acid

8. Pulses fit well in cropping systems as they are?
a) short duration crops
b) long duration crops
c) disease resistant crops
d) moisture stress resistant crops

Click here to View Answer
Answer a) short duration crops

9. What does ‘thuming’ means?
a) a type of farm maschine
b) conventional method of cultivation in hilly areas
c) an improved seed poduction technique
d) all of these

Click here to View Answer
Answer b) conventional method of cultivation in hilly areas

10. Internaional Crop Reasearch Institute of Semi-arid Tropics is situated at?
a) Hyderabad
b) Jodhpur
c) Rome
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad

Leave a Comment