IBPS Agriculture Officer Quiz – 16

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. How many irrigations are commonly required in wheat?
a) 5
b) 6
c) 4
d) 2

Click here to View Answer
Answer b) 6

2. Phalaris minor weed in wheat is controlled by?
a) isoproturon
b) 2,4-D
c) alachlor
d) atrazine

Click here to View Answer
Answer a) isoproturon

3. Inflorescence of wheat is known as?
a) arrow
b) sheath
c) ear or spike
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) ear or spike

4. Suji is prepared from?
a) bread wheat
b) einkorn wheat
c) club wheat
d) durum wheat

Click here to View Answer
Answer d) durum wheat

5. Sattu is prepared by grain of?
a) rice
b) jowae
c) barley
d) Bajra

Click here to View Answer
Answer c) barley

6. Brassica nigra is the scientific name of?
a) brown sarson
b) yellow sarson
c) black sarson
d) toria

Click here to View Answer
Answer c) black sarson

7. Family of mustard is?
a) crucifereae
b) gramineae
c) linaceae
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) crucifereae

8. White blister disease of mustard is caused by?
a) bacteria
b) fungus
c) virus
d) viroid

Click here to View Answer
Answer b) fungus

9. The most popular pulse crop of India is?
a) chick pea
b) urad
c) moong
d) moth

Click here to View Answer
Answer a) chick pea

10. Carbohydrate content in gram is?
a) 21.1%
b) 6.4%
c) 61.5%
d) 10.1%

Click here to View Answer
Answer c) 61.5%

Leave a Comment