IBPS Agriculture Officer Quiz – 15

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Soyabean belongs to the family of?
a) Gramineae
b) Compositae
c) Cruciferae
d) Leguminoseae

Click here to View Answer
Answer d) Leguminoseae

2. Which crop is called as ‘wonder crop’?
a) sorghum
b) arhar
c) Bajra
d) Soyabean

Click here to View Answer
Answer d) Soyabean

3. Groundnut is also known as?
a) peanut
b) manila nut
c) earth nut
d) all of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these

4. Groundnut is a?
a) self pollinated crop
b) cross pollinated crop
c) often cross pollinated crop
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer a) self pollinated crop

5. Native place of arhar is?
a) Australia
b) Africa
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Africa

6. Chromosome number of red gram is?
a) 2n=40
b) 2n=22
c) 2n=38
d) 2n=52

Click here to View Answer
Answer b) 2n=22

7. Fruit of arhar is?
a) berry
b) nut
c) pod
d) drupe

Click here to View Answer
Answer c) pod

8. Sterility mosaic disease of red gram is caused by?
a) bacteria
b) virus
c) protozoa
d) fungus

Click here to View Answer
Answer b) virus

9. Tur pod fly is an important pest of?
a) lentil
b) black gram
c) gram
d) arhar

Click here to View Answer
Answer d) arhar

10. Loose smut of wheat is a?
a) seed borne disease
b) soil borne disease
c) air borne disease
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer a) seed borne disease

Leave a Comment