IBPS Agriculture Officer Quiz – 14

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Gundhy bug insect attack on rice crop at?
a) CRI stage
b) Primary stage of flowering
c) After flowering
d) Dough stage

Click here to View Answer
Answer c) After flowering

2. Which of the following gas is released from paddy fields?
a) oxygen
b) nitrogen
c) hydrogen
d) methane

Click here to View Answer
Answer d) methane

3. ‘Queen of cereal’ is known as?
a) jowar
b) rice
c) maize
d) wheat

Click here to View Answer
Answer c) maize

4. Family of jowar is?
a) Compositae
b) Cruciferae
c) Gramineae
d) Leguminoseae

Click here to View Answer
Answer c) Gramineae

5. HCN toxic substance is related to which crop?
a) rice
b) arhar
c) sorghum
d) Bajra

Click here to View Answer
Answer c) sorghum

6. ‘Pellagra’ is a nutritional disorder due to presence of high amount of leucine in?
a) jowar
b) bajra
c) arhar
d) pea

Click here to View Answer
Answer a) jowar

7. Delinting of cotton seed may be done with?
a) H2So4
b) nitric acid
c) ciric acid
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) H2So4

8. What will be the weight of one bale of cotton?
a) 160 kg
b) 180 kg
c) 170 kg
d) 150 kg

Click here to View Answer
Answer c) 170 kg

9. Cotton fibre is made up of?
a) crude fibre
b) cellulose
c) starch
d) all of these

Click here to View Answer
Answer b) cellulose

10. Soyabean is a?
a) day neutral plant
b) long day plant
c) short day plant
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) short day plant

Leave a Comment