IBPS Agriculture Officer Quiz – 12

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The first five year plan was started in?
a) 1947-48
b) 1950-51
c) 1951-52
d) 1952-53

Click here to View Answer
Answer c) 1951-52

2. IVLP stands for?
a) Indian Village Linkage Programme
b) Integrated Village Lab to Lnad Programme
c) India Village Linkage Programme
d) Institution Village Linkage Programme

Click here to View Answer
Answer d) Institution Village Linkage Programme

3. National Extension in India was started in?
a) 1950
b) 1953
c) 1963
d) 1962

Click here to View Answer
Answer b) 1953

4. ‘Harbhajan’ is an important variety of?
a) okra
b) brinjal
c) tomato
d) chilli

Click here to View Answer
Answer a) okra

5. cucurbit plants are?
a) bushes
b) trees
c) vines
d) erect vines

Click here to View Answer
Answer c) vines

6. Browning in cauliflower is corrected by the use of?
a) ammonium molybdate
b) zinc sulphate
c) boric acid
d) urea

Click here to View Answer
Answer c) boric acid

7. Brinjal variety resistant to phomopsis blight is?
a) Pant samrat
b) Pusa Kranti
c) Pusa purple long
d) either (1)or (2)

Click here to View Answer
Answer a) Pant samrat

8. Pollinating agent in chilli is?
a) bee
b) housefly
c) wind
d) water

Click here to View Answer
Answer b) housefly

9. An improved variety ‘Pusa Mukta’ of cabbage is resistant to?
a) white rot
b) black rot
c) Downey mildew
d) Powdery mildew

Click here to View Answer
Answer b) black rot

10. Seed plot technique is followed in?
a) wheat
b) paddy
c) potato
d) bajra

Click here to View Answer
Answer c) potato

Leave a Comment