Quiz on Satyagraha (insistence on truth)

Take this Amazing Quiz on Satyagraha 

1. The Dandi March, also known as the Salt Satyagraha, began on 12 March ________ and was an important part of the Indian independence movement
a) 1930
b) 1929
c) 1935
d) 1937

View Answer
Answer a) 1930

2. Mahatma Gandhi, along with many members of the Congress Party, had a long-standing commitment to nonviolent civil disobedience, which he termed ________, as the basis for achieving Indian independence
a) Satyagrah
b) Civil Disobedience Act
c) Non-Cooperation Movement
d) None

View Answer
Answer a) satyagrah

3. The salt satyagraha would begin on 12 March and end in Dandi with Gandhi breaking the Salt Act on
a) 6 April
b) 12 April
c) 21 April
d) 19 April

View Answer
Answer b) 12 April

4. The Salt March was also called the ________ because all the people were joining the procession wearing white khadi
a) White Flowing River
b) White Revolution
c) White Era
d) Salt River

View Answer
Answer a) White Flowing river

5. In Peshawar, satyagraha was led by a Muslim Pashto disciple of Gandhi, Ghaffar Khan, who had trained 50,000 nonviolent activists called
a) Khudai Khidmatgar
b) Ghaffar Khudai
c) Namak Andolan
d) Namak

View Answer
Answer a) Khudai Khitmatgar

6. The Civil Disobedience Movement carried forward the unfinished work of the Non-Cooperation Movement. In the North-West Frontier Province, the movement was led by Khan Abdul Ghaffar Khan, popularly known as
a) Frontier Gandhi
b) Ghaffar Movement
c) Khudai Khidmat
d) None

View Answer
Answer a) Frontier Gandhi

7. Satyagrah was the most significant organised challenge to British authority since the Non-cooperation movement of 1920–22, and directly followed the Purna Swaraj declaration of independence by the Indian National Congress on 26 January 1930. The main objective was
a) Tax Resistance
b) Vengenance the death of Lala Lajpat Rai
c) Brutal Killing
d) All of the Above

View Answer
Answer a) Tax Resistance

8. Civil disobedience is the active, professed refusal to obey certain laws, demands, or commands of a government, or of an occupying international power and also known as ______
a) Non Violent Resistance
b) Tax Resistance
c) Ghaffar
d) Namak

View Answer
Answer a) Non Violent Resistance

9. In ________, Gandhi met with the Viceroy, Lord Irwin and signed an agreement known as the Gandhi-Irwin Pact
a) March, 1930
b) Feb, 1930
c) April, 1930
d) Jan, 1930

View Answer
Answer a) March, 1930

10. The Congress was held responsible by the government to have instigated the ‘Red Shirts’ to participate in The Civil Disobedience Movement, led by Khan Abdul Ghaffar and provoking the cultivators of U.P to refuse to ________
a) Pay land revenue
b) Salt Tax
c) Water Tax
d) None

View Answer
Answer a) pay land revenue

About the author

A Moorthy

Leave a Comment