General Knowledge Quiz – Set Forty Eight

1. The Non Cooperation Movement was pitched in under leadership of Mahatma Gandhi and the Indian National Congress from
a) 1920-1922
b) 1922-1924
c) 1987-1989
d) 1990-1992

View Answer
Answer a) 1920-1922

2. Gandhi realized that there was no prospect of getting any fair treatment at the hands of British, so he planned to withdraw the nation’s cooperation from the British Government after the event of
a) Jallianwala massacre
b) Bhagat singh Hanging
c) Lathi charge
d) All of the above

View Answer
Answer a) Jallianwala Massacre

3. During Independence Struggle Simon Commission was sent to India in _______ by the British Government to suggest further reforms in the structure of Indian Government
a) 1927
b) 1922
c) 1920
d) 1990

View Answer
Answer a) 1927

4. On, police station of Chaura, near Gorakhpur in UP was attacked by a mob of peasants. The mob burnt the police station and in those nearly 22 policemen died. This violent event disturbed the soul of Gandhi and he ordered for the immediate suspension of the programme
a) Feb 1922
b) Mar 1922
c) Jan 1920
d) Feb 1920

View Answer
Answer a) Feb 1922

5. Gandhi in an article published in _______ on February 23, 1922 declared, “it is high time that the British people were made to realize that the fight that was commenced in 1920 is a fight to the finish, whether it lasts one month or one year or many months or many years and whether the representatives of Britain re-enact all the indescribable orgies of the Mutiny days with redoubled force or whether they do not
a) Young India
b) Hind kesari
c) The Hindu
d) Madras times

View Answer
Answer a) young India

6. The non cooperation movement was withdrawn because of the __________
a) Chauri Chaura incident
b) Jallianwala massacre
c) Gandhi Imprisionment
d) None

View Answer
Answer c) Gandhi Imprisonment

7. On March 18 ____, Gandhi was imprisoned for six years for ______. This led to suppression of movements and was followed by arrestment of other leaders
a) 1922, publishing seditious material
b) 1920, non-cooperation movement
c) 1922, chauri chaura incident
d) 1924, violating the law

View Answer
Answer a) 1922, Publishing Seditious material

8. The Anarchical and Revolutionary Crimes Act, 1919 popularly known as the _______ was a legislative act passed by the Imperial Legislative Council in Delhi on March 21, 1919, indefinitely extending the emergency measures of preventive indefinite detention, incarceration without trial and judicial review enacted in the Defence of India Act 1915 during the First World War

a) Rowlatt Act
b) Defence Act
c) Press act
d) None

View Answer
Answer a) Rowlatt Act

9. During Independence Struggle Gandhiji faced some opposition from vetern leaders. He emphasised the fact that by the adoption of these non-cooperation resolution Swaraj might be retained within one year. The main opposition, led by _________
a) C R Dass
b) Lala Lajpat Rai
c) Motilal Nehru
d) All of the Above

View Answer
Answer a) C R Dass

10. Chauri Chaura, after violent clashes between the local police and the protesters in which three protesters were killed by police firing, the police chowki (pron.-chau key) (station) was set on fire by the mob, killing 22 of the police occupants. When did this incident happen?
a) 5 Feb 1922
b) 22 mar 1922
c) 17 April 1920
d) 21 Feb. 1920

View Answer
Answer a) 5 Feb 1922

About the author

A Moorthy

Leave a Comment