General Knowledge Quiz – Set Forty Five

1. Who launched the Home Rule Movement in 1916?
a) Annie Besant
b) Sarojini Naidu
c) Frank Besant
d) Charles knowlton

View Answer
Answer a) Annie Besant

2. Who was the author of Anand Math?
a) Bankim Chandra Chateerjee
b) Rabindra Nath Tagore
c) Swami Vivekananda
d) Sumit Ganguly

View Answer
Answer a) Bankim Chandra Chateerjee

3. The Mir Bakshi was responsible for which system?
a) Revenue system
b) Home affairs
c) State treasury
d) Military affairs

View Answer
Answer d) military affairs

4. Todar Mal was associated with
a) Land revenue reform
b) Music
c) Art
d) Architecture

View Answer
Answer a) Land revenue reforms

5. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the non-cooperation movement in the history
a) Kaise-e-Hind
b) Hind lal
c) Rt Honorable
d) Kesari hind

View Answer
Answer a) Kaiser-e-hind

6. Tipu sultan was the great ruler of history in
a) Mysore
b) Hyderabad
c) Andhra Pradesh
d) Madurai

View Answer
Answer a) Mysore

7. Who among the following founded the Madras Labour Union?
a) P Wadia
b) Lala lajpat Rai
c) Sukhdev
d) Chandra shekhar azad

View Answer
Answer a) P Wadia

8. The weekly Commonweal was founded by
a) Annie Besant
b) Sarojine Naidu
c) Bal Gangadhar Tilak
d) Bipin Pal

View Answer
Answer a) Annie Besant

9. Pulakesin II was the most famous ruler of
a) Mughals
b) Cholas
c) Maurays
d) Chalukayas

View Answer
Answer d) Chalukayas

10. The Kalinga was fought in
a) 261
b) 269
c) 267
d) 259

View Answer
Answer a) 261

About the author

A Moorthy

Leave a Comment