General Knowledge Quiz – Set Forty Seven

1. During independence which group in the central government was being taken care of by Mrs.Gandhi
a) Agriculture
b) IT
c) Music
d) None

View Answer
Answer d) None

2. Who was known as “Lokmanya Tilak”
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Rabindranath Nath Tagore
c) Dadabhai Naoroji
d) None

View Answer
Answer a) Bal Gangadhar Ttilak

3. When was the Indian National Congress formed
a) 1885
b) 1887
c) 1889
d) 1888

View Answer
Answer a) 1885

4. KADAM KADAM BADHAYE JA, KHUSHI KE GEET GAAYE JA, YE ZINDAGI HAI KAUM KI, TU KAUM PE LOOTYE JA written by whom
a) Subhash Chandra Bose
b) Bankim Chandra Chaterjee
c) Rabindra Nath Tagore
d) Lal Bal Pal

View Answer
Answer a) Subhash Chandra Bose

5. The Congress was founded by Indian and British members of the Theosophical Society movement, most notably Scotsman
a) O.Hume
b) Annie Besant
c) Henry Cotton
d) Aurobindo Ghosh

View Answer
Answer a) O.Hume

6. When Mahatma Gandhi returned from South Africa in 1915 and with the help of the moderate group led by whom? Who became president of the Congress and formed an alliance with the Khilafat Movement
a) Gopal Krishna Gokhale
b) Lala Lajpat Rai
c) Aurobindo Ghosh
d) Chittaranjan Das

View Answer
Answer a) Gopal Krishna Gokhale

7. 26 January 1930 was declared as which Day, although the British would remain in India for 17 more years
a) Purna Swaraj Diwas
b) Republic Day
c) Secular day
d) None

View Answer
Answer a) Purna Swaraj Diwas

8. In 1964 after Nehru’s death, who became the president of the All India Congress Committee? He was also involved in the Indian independence movement and remembered for bringing school education to millions of the rural poor.
a) Kamaraj
b) Aurobindo Ghosh
c) Chittranajan Das
d) None

View Answer
Answer a) Kamraj

9. The Social policy of the Indian National Congress (INC) is officially based upon the Gandhian principle of _______ In particular INC emphasises upon policies to improve the lives of the economically underprivileged and socially unprivileged sections of society
a) Sarvodaya
b) Ahimsa
c) Love and Peace
d) All of the above

View Answer
Answer a) Sarvodaya

About the author

A Moorthy

3 Comments

Leave a Comment