General Knowledge Quiz – Set Forty Nine

1. The East India Company (EIC), was an ________ joint-stock company,formed to pursue trade with the East Indies
a) English
b) US
c) African
d) Arabian

View Answer
Answer a) English

2. The company received a Royal Charter from ____________ on 31 December 1600,making it the oldest among several similarly formed European East India Companies
a) Queen Elizabeth
b) Queen Victoria
c) Queen Elizabeth –II
d) King Charles

View Answer
Answer a) Queen Elizabeth

3. The company struggled in the __________, due to the competition from the already well-established Dutch East India Company. The company opened a factory in Bantam on the first voyage and imports of pepper from Java were an important part of the company’s trade for twenty years
a) Spice Trade
b) Jute Trade
c) Cotton Trade
d) Oil Trade

View Answer
Answer a) Spice Trade

4. The company was led by one governor and _______ directors, who made up the Court of Directors
a) 24
b) 25
c) 19
d) 27

View Answer
Answer a) 24

5. The company achieved a major victory over the Portuguese in the  Battle of _______ in 1612. The company decided to explore the feasibility of gaining a territorial foothold in mainland India
a) Swally
b) Portuguese
c) Dutch
d) None

View Answer
Answer a) Swally

6. A cholera pandemic began in Bengal, and then spread across India by _________ 10,000 British troops and countless Indians died during this pandemic
a) 1820
b) 1821
c) 1822
d) 1824

View Answer
Answer a) 1820

7. The Company established a group of trading settlements centred on the Straits of Malacca called the _______ in 1826 to protect its trade route to China and to combat local piracy
a) Straits Settlements
b) Treaty of Nanking
c) Opium War
d) None

View Answer
Answer a) Straits Settlements

8. The English Education Act by the Council of India was passed in ________ to reallocated funds from the East India Company to spend on education and literature in India.
a) 1835
b) 1857
c) 1851
d) 1856

View Answer
Answer a) 1835

9. In 1607, the Company decided to build its own ships and leased a yard on the River _______ at Deptford
a) Thames
b) Yale
c) London
d) Netherlands

View Answer
Answer a) Thames

10. The Industrial Revolution in Britain, the consequent search for markets, and the rise of laissez-faire economic ideology form the background to the
a) Government of India Act 1833
b) East India Company Act 1813
c) East India Company Act 1793
d) Act of 1786

View Answer
Answer a) Government of India Act 1833

About the author

A Moorthy

Leave a Comment