General Knowledge Quiz – Set Hundred and Two

1. In India, Writs can be issued by
a) State Assemblies
b) Cabinet Ministers
c) Supreme Court
d) Lok Sabha

Click to View Answer
Answer c) Supreme Court

2. The Sathavahana Dynasty was founded by
a) Ashoka
b) Akbar
c) Simuka
d) Chandra Gupta

Click to View Answer
Answer c) Simuka

3. Which of the following is wrongly matched
a) BALCO – Korba
b) HINDALCO – Renukut
c) NALCO – Koraput
d) Indian Aluminium Company – Salem

Click to View Answer
Answer d) Indian Aluminium Company – Salem. It is in Hirakud.

4. Which of the following is wrongly matched
a) Roentgen – X Rays
b) Einstein – Relativity
c) Polio Vaccine – Jonas Salk
d) Isaac Newton – Radio Activity

Click to View Answer
Answer d) Isaac Newton – Radio Activity.

5. The Treaty of Purandhar was signed by
a) Tipu Sultan
b) Marathas
c) Guptas
d) Cholas

Click to View Answer
Answer – Marathas. The treaty was signed between the Rajput ruler Jai Singh I, who was commander of the Mughal Empire, and Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj.

6. Who is referred as Father of Economics?
a) John Keynes
b) Adam Smith
c) John Snow
d) Bruce Wayne

Click to View Answer
Answer b) Adam Smith

7. Who is the Author of the Famous Book “Eleven Minutes”?
a) John Grisham
b) Jeffrey Archer
c) Paulo Coelho
d) JK Rowling

Click to View Answer
Answer c) Paulo Coelho

8. Operation Gibraltar was carried out by
a) India
b) Russia
c) China
d) Pakistan

Click to View Answer
Answer d) Pakistan. Operation Gibraltar (1965) was the codename given to the strategy of Pakistan to infiltrate Jammu and Kashmir, and start a rebellion against Indian rule. It was a failure mission.

9. The World AIDS Day is observed on?
a) November 1
b) December 1
c) October 1
d) September 1

Click to View Answer
Answer b) December 1

10. How many pairs of chromosomes are there in human body?
a) 21 Pairs
b) 22 Pairs
c) 23 Pairs
d) 24 Pairs

Click to View Answer
Answer c) 23 Pairs. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females.

11. The vitamin most associated with proper blood clotting
a) Vitamin A
b) Vitamin D
c) Vitamin E
d) Vitamin K

Click to View Answer
Answer d) Vitamin K

12. The Central Leather Research Institute is located in
a) Varanasi
b) Jaipur
c) Chandigarh
d) Chennai

Click to View Answer
Answer d) Chennai

13. Douglas Engelbart is associated with
a) Computer Chip
b) Computer Mouse
c) Computer Pen Drive
d) Computer Hard Disk

Click to View Answer
Answer b) Computer Mouse

14. City of Chillies
a) Rajahmundry
b) Madurai
c) Warangal
d) Guntur

Click to View Answer
Answer d) Guntur

15. Who is known as the Nightingale of India?
a) Mother Terasa
b) Sarojini Naidu
c) Annie Besant
d) Lata Mangeshkar

Click to View Answer
Answer b) Sarojini Naidu

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment