GK Quiz on Vitamins with Answers

GK Quiz on Vitamins

GK Quiz on Vitamins: Vitamins are very important to our body. A Vitamin is an Organic Compound and an essential nutrient that an organism requires in limited amounts. The term Vitamin was coined in 1912 by biochemist Casimir Funk. is very important for competitive exams. Practice more GK Quizzes of Day Today GK and keep yourself updated.

GK Quiz on Vitamins : Questions 1 to 10

1. Vitamin C is required for the production and maintenance of:
a) Collagen
b) Hormone
c) Ascorbic Acid
d) Red Blood Cells

Click here to view Answer
Answer a) Collagen

2. Vitamin C deficiency is leads to:
a) Scurvy
b) Cold
c) Cancer
d) Rickets

Click here to view Answer
Answer a) Scurvy

3. Which of the following is a function of Vitamin A in the body?
a) Vision, bone and body growth
b) Immune defenses, maintenance of body linings and skin
c) Normal cell development and reproduction
d) All of the above

Click here to view Answer
Answer d) All of the above

4. Common food sources of Vitamin A are:
a) Milk, eggs, butter, cheese, cream, and liver
b) White sugar, honey, and sugar cane
c) Broccoli, apricots, cantaloupe, carrots, sweet potato, spinach
d) Both A and C

Click here to view Answer
Answer d) Both A and C [/su_spoiler]

5. Vitamin B-12 deficiency caused by lack of intrinsic factor is called:
a) Pernicious anemia
b) Poor circulation of the red blood cells
c) Beri Beri
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer a) Pernicious anemia

6. What groups of people need additional Vitamin K?
a) Premature newborns
b) People who do not have enough bile to absorb fat
c) Both A and B
d) None of the above answers

Click here to view Answer
Answer c) Both A and B

7. The vitamin Folate works together with ______________ to produce new red blood cells.
a) Vitamin D
b) Vitamin A
c) Vitamin B-12
d) None of the above

Click here to view Answer
Answer c) Vitamin B-12

8. Which of the following is not a water soluble vitamin?
a) Tocopherol
b) Pyridoxine
c) Pantothenic acid
d) Niacin

Click here to view Answer
Answer a) Tocopherol. Vitamin E is also called as Tocopherol.

9. Which of the following is not a Fat-soluble vitamin?
a) Calciferol
b) Retinoids
c) Tocopherol
d) Ascorbic acid

Click here to view Answer
Answer d) Ascorbic acid (Vitamin C) is a water soluble vitamin

10. Which of the following Vitamin is also called as Pyridoxine?
a) Vitamin B5
b) Vitamin B6
c) Vitamin B3
d) Vitamin B2

Click here to view Answer
Answer b) Vitamin B6

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment